Флаутски квартет у Подгорици / -фото: приватна архива
04/11/2021 u 23:58 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Флаутски квартет наступио у Подгорици: Окупила их жеља за музицирањем и успомене из Бања Луке

Историjа овог jош увиjек безименог камерног састава, како каже флаутиста Себастијан Берета, занимљива jе и неочекивана

Поклоници класичне музике у Подгорици имали су прилику да чуjу по први пут флаутски камерни ансамбл, коjи чине млади флаутиста и педагог Себастиjан Берета, чланови ЦСО виолинисткиња Соња Воjводић и виолиста Петар Обрадовић, као и виолончелисткиња Лидиjа Паулин, стални члан Сараjевске филхармониjе. Оваj камерни састав чиjе се музицирање базира на звуку флауте извео jе у Mузеjима и галериjама Подгорице два оригинална флаутска квартета Моцарта и Гудачки квартет бр. 12 оп. 96 А. Дворжака, транскрибован за флауту и гудачки трио.

Историjа овог jош увиjек безименог камерног састава, како каже Берета, занимљива jе и неочекивана.

– Све нас jе повезала Бања Лука. Сви смо тамо одрасли и познавали се jош као дjеца – открио jе Берета, познати флаутиста, заљубљеник у флауту, коjег jе школовање одвело из Приjедора у Београд, Беч и Париз, гдjе jе редовни професор на Конзерваториjуму "Партициjа Петибон".

Соња Воjводић подсjећа да се оваj флаутски квартет окупио љетос и да jе подгорички концерт тек трећи наступ, коjем су претходили онаj премиjерни у Бањалуци, и у Новом Граду. Она jе истакла да jе концерт добио на тежини због предивног амбиjента Музеjа и галериjа.

– Сви смо на неки чудан начин повезани jош од дjетињства. Лидиjа (Паулин) и ја смо заjедно ишли и у основну и у средњу школу, и на факултет, Себастиjана познаjемо из тог периода кад jе долазио у Бањалуку, наjвише због скеjта додуше. И љетос смо схватили да никад нисмо заjедно свирали, и то смо урадили кад смо се коначно окупили – разjаснио jе Обрадовић разлоге за ту огромну количину енергиjе коjа је напросто прштала са сцене. Како се показало да се jако лиjепо слажу одлучили су да квартет неће траjати "само jедно љето".

Спојио професију, страст и интересовање за историју

Са колико страсти Берета говори о флаути могло се видjети дан раниjе, када jе одржао стручно предавање о историjату флауте.

– Jа веома волим таj инструмент. Друго, обожавалац сам историjе, архитектуре и генерално веома се интересуjем за 18. виjек, а флаута jе некако инструмент коjи постаjе веома популаран баш у тоj епохи. Дакле, споjио сам интересовање, професиjу, страст – обjашњава он.

Као, како каже за себе, страствен педагог, обожава да предаjе и диjели знање. Зато би волио да у наредном периоду гостуjе у Црноj Гори на некоj радионици или кампу дувачких инструмената, jер, како рече, баш би волио да види како изгледаjу часови овдjе.

Босанац и Краjишник по рођењу, Берета се отиснуо у свиjет са 18 година. Али, како каже, флаутски квартет jе израз његове жеље да се на неки начин врати кући.

– Француска ми jе дала много, а наjљепши моменат коjи ми jе дала је нека другачиjа перспектива музике, како се свира оваj моj инструмент, и како се живи. Мислим да свако, посебно умjетници, треба да у jедном моменту оду негдjе ван, макар накратко. Мени jе одлазак потпуно промиjенио умjетнички живот, и сада кад се вратим овдjе потпуно другачиjе гледам на нас, нашу сцену. Уосталом, зато сам и хтио да се вратим и свирам са моjим колегама. Jер jа никад овдjе, на Балкану генерално, нисам свирао. И свиђа ми се, допада ми се ваjб, потпуно другачиjа енергиjа – каже Берета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 12:27