Младе наде црногорског глумишта / -С. Ћетковић
15/10/2021 u 17:55 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Глумци заблистали у новој представи ЦНП-а "Омладина без бога": Десило се позориште

Срца публике посебно су освојили млади глумци, студенти глуме на Факултету драмских умјетности Уна Лучић, Павле Богојевић, Матија Мемедовић, Милош Кашћелан, Мило Перовић и Стефан Вуковић

Представом "Омладина без бога" коју је режирала млада редитељска звијезда из Београда Тара Манић по драматизациjи истоименог романа Едена фон Хорвата, отворена је синоћ нова сезона Црногорског народног позоришта. Текст иако написан средином тридесетих година прошлог вијека, радњом и порукама кореспондира са данашњим временом, или како је то објаснио Милош Пејовић, који се изврсно снашао у улози Професора, "није било потребна никаква додатна актуелизација ове теме, и премјештање у неко друго мјесто и вријеме".

image

Милош Пејовић као Професор

-Д. Миљанић

"Омладина без бога" у правом смислу ријечи је ансамбл представа. Сваки глумац је на изврстан начин одговорио задатку који је поставио текст. Зато не чуде аплаузи и узвици одобравања и одушевљења.

Бранка Оташевић није крила задовољство.

– Пуно ми је срце. Десило се позориште. Ова представа има нешто што данас немамо, а то је мјера. Мјера за све - то је давно Шекспир рекао, дакле треба имати мјере и у осмијеху, а нарочито у тужним стварима које нам се дешавају и које су нас задесиле. Поносна сам на огроман рад који је претходио премијери, дисциплини коју нам је Тара улила, и посебно на ове клинце који играју у представи. Они су нас све оплеменили – казала је Оташевић која је измамила аплаузе за интерпретацију Газдарице.

Срца публике посебно су освојили млади глумци, студенти глуме на Факултету драмских умјетности Уна Лучић, Павле Богојевић, Матија Мемедовић, Милош Кашћелан, Мило Перовић и Стефан Вуковић.

image

Насиље међу омладином инспирисано друштвом пуним насилништва

-Д. Миљанић
Мотивацију пронашао у "Бијелој ружи"

Најискуснији међу младим глумачким снагама Вукан Пејовић казао је да је ова представа дивна јер "кореспондира са данашњицом на феноменалан начин". Мотивацију је пронашао у "Бијелој ружи", једином покрету против нацизма у Њемачкој тог доба.

– Нама данас фале такви покрети, који треба да буду симбол нечега што представља менталну хигијену и добар начин размишљања – казао је он.

Матија Мемедовић, студент друге године ФДУ остварио је упечатљиву улогу Тота, ученика који као производ бешчашћа у којем живи, постаје убица без милости.

Питали смо овог младића како је њему пошло за руком да увјерљиво дочара једног убицу.

– Увијек се полази од себе. Најбоља реченица за то је реклама за "Најки": "Јust do it" - само то уради, изађи на сцену и то уради. Треба повјеровати себи да би ти остали повјеровали. Мислим да је то то. Наравно, успио сам уз помоћ искусних колега и мојих другара с академије – објаснио је он.

image

Тихана Ћулафић и Славвко Калезић

-Д. Миљанић

Стефан Вуковић је био пресрећан, "а то је нешто што треба да буде циљ кад се опредијелите за ову професију".

– И срећан сам и тужан што се процес завршио. Био је ово дуг али лијеп процес захваљујући колегама. Битно је што сам заволио пројекат, моју улогу и читаву причу и надам се да ћемо је дуго играти. Ово је представа о нама, о нашем систему, животима, није ово само прича о нацизму, него о стварима које пријете цијелом свијету – поручио је Милош Кашћелан.

image

Љубав једина свјетла тачка у нацистичком лудилу

-Д. Миљанић
Прича о омладини и љубави

Уна Лучић и Мило Перовић - Ева и Зиглер, млади пар који симболишу љубав, као једину позитивну појаву у времену које је описао Хорват, истакли су да су ликове градили првенствено на основу партнерског односа.

– Као два млада глумца морали смо да остваримо тај однос, и професионално и приватно. Али то је процес, не може "на кеца", већ смо радили на међусобном односу да би остварили нашу причу, једину оазу у мору нацистичког мрака – казао је Перовић.

– Ово јесте прича о омладини, али је такође прича и о љубави. Морали смо као партнери и пријатељи да се зближимо прије уласка на сцену. Много смо разговарали, Тара нам је много помогла. Имали смо пробе и са Тамаром Вујошевић Мандић да бисмо се зближили и опустили – истакла је Уна.

Упечатљиве улоге су остварили Мирко Влаховић, Дубравка Дракић, Славко Калезић, Тихана Ћулафић, Драган Рачић, Александар Радуловић, Никола Перишић, Славиша Грубиша, Данило Челебић, Андреа Мугоша, Марко Кажић и Иван Раичковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:01