Ш. Ешић и В. Радуловић у сали Додест / -ФОТО: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ, СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА КУЛТУРУ И СПОРТ ПГ
29/04/2022 u 22:50 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ходајућа доброта

Шимо Ешић најавио је да планира објавити шири избор из Радуловићевог стваралаштва у пет књига

Збирка "Сунцокрили", избор из поезије Драгана Радуловића (1950 – 2002), представљена је у склопу програма "Дана Драгана Радуловића". Књига је издање ИК "Лијепа ријеч Ешић" из Тузле, а избор је сачинила проф. др Светлана Калезић Радоњић. О збирци коју је 2021. успио да објави за мање од мјесец дана у сали Додест КИЦ "Будо Томовић" говорио је Шимо Ешић, испред издавача, уједно и Радуловићев пријатељ.

Ешић, који је цијењени књижевник за дјецу, није се само присјетио друговања са Радуловићем, већ је навео да је ријеч о писцу којег су и за живота вољела и дјеца и одрасли, напомињући да је "Драган сав био сунцокрил и у животу и у поезији".

– Ни из чега је знао да направи нешто друго, љепше, веће, трајније. Диван човјек. Ходајућа доброта – тако сам га доживио – рекао је Ешић, између осталог. Најавио је и да планира објавити шири избор из Радуловићевог стваралаштва у пет књига.

Онлајн укључењем публици се обратила др Калезић Радоњић, ауторка предговора, добар познавалац његовог дјела, која је збирку подијелила на пет циклуса.

– Поента овог избора била је да се Радуловићево стваралаштво представи у једној широкој панорами, али и да савремена дјеца виде да без обзира на то што Драган физички није међу нама, дијете зна да у том тренутку има пријатеља поред себе. Јер то су пјесме у којима дијете види да га неко разумије, да размишља о његовим проблемима, и да посматра свијет из његове тачке гледишта, и то у овом ужурбаном свијету, гдје је најлакше осудити дјецу како нису баш добра како би требала да буду, дјелује утјешно - рекла је др Калезић Радоњић, наводећи да су то разлози због којих ће он дуго имати своје читаоце.

Програм, у којем су учествовали и мали рецитатори из подгоричке ОШ "Радојица Перовић" као и талентовани гитариста Данило Изгаревић, ученик Музичке школе "Андре Навара", модерирала је Валентина Радуловић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 16:36