Публика и учесници панела у Куслевовој кући / -ФОТО: Ж.Ј.
30/04/2022 u 14:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Разбити предрасуде о "малој" култури

Изузетно је важно да будемо не само сарадници, већ савезници, и да разбијемо једну регионалну флоскулу, да је култура за дјецу мање битна и мање важна, и често називана "малом културом" - рекла је Ива Ераковић

Значај постојања награда у књижевности за дјецу била је тема панел дискусије која је окупила представнике и добитнике регионалних награда дјечје литературе. Панел "Награде за књижевност за дjецу и младе - искуства и лауреати" одржан у Куслевовој кући, модерирала је Валентина Радуловић, у склопу програма манифестације "Дани Драгана Радуловића".

Сви су били сагласни да је постојање награда за дјечју литературу и потребно и пожељно. Јер, не само да подижу видљивост неке књиге или сликовнице, већ су и орјентир младим читаоцима што је вриједно њихове пажње, а орјентир су и издавачима. Наглашено је и да је наградама потребна већа и конкретнија подршка држава у којима "обитавају", чиме се вреднује значај и награда и награђених аутора, као и литературе намијењене дјеци и омладини. Поздрављена је чињеница да је нова награда "Драган Радуловић" регионалног карактера. Јер, недостаје регионалних признања, а за исто језичко подручје. Све су углавном уско национално орјентисане, ако се изузме тузлански "Мали принц". Наглашено је и да награде не само да вреднују, већ и подижу ниво квалитета стваралаштва за дјецу.

"Награде јесу и требало би да буду могућност јаче пажње за дјело које се награђује, а то важи и за манифестације", рекао је Шимо Ешић

Књижевник Шимо Ешић, утемељивач "Малог принца", предложио је да се подгоричка награда профилише само за поезију, која често не може доћи до изражаја. "Награде јесу и требало би да буду могућност јаче пажње за дјело које се награђује, а то важи и за манифестације", рекао је Ешић, додајући да су сви у региону не конкуренти, већ сарадници на истом задатку.

То је потврдила и Ива Ераковић, представница најстарије регионалне награде за дјечју књижевност "Невен", која се од `90. додјељује само писцима из Србије. Посебно је нагласила потребу постојања ових награда, јер се њима валоризује књижевност за дјецу као једнако вриједан умјетнички израз.

– Изузетно је важно да будемо не само сарадници, већ савезници, и да разбијемо једну регионалну флоскулу, да је култура за дјецу мање битна и мање важна, и често називана "малом културом" - рекла је Ераковић, наглашавајући потребу да се још у дјетињству развијају културне потребе.

Учествовали су и Сњежана Крпес, представница хрватске награде "Григор Витез", књижевница Јасминка Петровић из Србије, и из Црне Горе Драгиша Јововић и проф. др Драшко Дошљак.

Манифестација је завршена разговором са хрватском књижевницом Мелитом Рундек, првом добитницом награде "Драган Радуловић". У склопу манифестације изведена је на главном подгоричком тргу луткарска представа Градског позоришта "Животом бајку правимо", у којој је један од јунака и Драган Радуловић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:24