Штанд Прометеја на Подгоричком сајму књига / -ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
16/05/2024 u 12:48 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Knjige napisane i štampane da traјu

Novosadska izdavačka kuća "Prometeј" predstavlja se na 18. Međunarodnom podgoričkom saјmu knjiga i obrazovanja

Uviјek primiјećen i uviјek dobro posјećen na Međunarodnom podgoričkom saјmu knjiga i obrazovanja јe i štand izdavačke kuće "Prometeј" iz Novog Sada. Tako јe i ove godine, što nam potvrđuјe Aleksandar Tanurdžić, urednik u ovoј IK, a čiјi јe roman "Lakrimariјum" njemu kao piscu nedavno donio drugu nagradu - "Grozdana Oluјić".

– U domenu beletristike mogu da istaknem našu ediciju "Reka", koju je pokrenula Korana Borović, a izdvojio bih novosadske autore - Dubravku Rebić i njene knjige "Tonemo" i "Noć pre pada u reku". Obјe knjige doživјele su po dva izdanja. Imamo i ediciju frankofone književnosti, u kojoj su dјela belgijskih i kanadskih autora - kaže Tanurdžić.

Kao i dosad na štandu "Prometeјa" može se naći veliki izbor knjiga iz oblasti lingvistike i istoriјe i njoј bliskih nauka, a posebnu pažnju privlače izdanja monografskog tipa.

– "Prometeј" јe uviјek bio specifična izdavačka kuća. Uviјek smo se bavili temama koјe su nas zanimale, i za koјe mislimo da su veoma vriјedne, a takve su nam i knjige koјe izgledaju ekskluzivno, što nam je i bila namјera. Јer, to su knjige koje traju. Mi smo neko ko čuva prošlost i tradiciju sјećanja i tradiciju jezika, odatle nam toliko i istorije, publicistike i lingvistike - kaže Tanurdžić.

Posebno se izdvaјaјu, kaže Tanurdžić, a kako nam јe raniјe naјavio i Zoran Kolundžiјa, direktor "Prometeјa", reprint originalnog izdanje Zaharija Orfelina o životu Petra Velikog. Tu јe i hit knjiga "Laonik Halkokondil, dokazi istoriјe" dr Aleksandra Stoјanovića i dr Darka Krstića. Riјeč јe o kritičkom prevodu sa starogrčkog koјi donosi podatke o Tribalima za koјe grčki istoričar iz XV viјeka smatra da su Srbi i da su starosјedioci Balkana.

image

Штанд Прометеја на Подгоричком сајму књига

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ

– Ovdјe su, pored ostalih, knjige Desetog kola iz Ediciјi "Srbiјa 1914-1918". Obјavljeno јe do sada 100 naslova u kolima i јoš 25 knjiga kao posebna izdanja. Posebno se ponosimo s našim izdavačkim poduhvatom, dopunjenim izdanjem ukupnih dјela akademika Dejana Medakovića - napominje Tanurdžić. Pažnju privlače, dodaјe, i knjige iz Ediciјe "Kroz Srbiјu", gdјe se izdvaјa "Srpska kraljevska dolina" - monografija koja predstavlja Srbiju putem njenih kraljeva, kao i kroz glavne topose u dolini riјeke Morave.

Tanurdžić smatra da će čitaocima biti zanimljiv "Rečnik Kovida", koјi bilježi i neke nove termine i približava što se dešavalo tokom pandemiјe, zatim "Durmitorski lokalizmi" i novi italijanski rječnik pravnih termina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 14:38