Кристиан Лаверниер / -SRDJAN BOLJEVIC
22/10/2021 u 16:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Компоновање омогућава боље сагледавање музике

Гитара је мој инструмент, важна је за мој живот, дио је мене, али, сматрам важним да спознам и друге инструменте, јер музика није само оно што је писано за гитару - каже Лавернијер

Међународни фестивал "Дани гитаре у Подгорици" завршен је прексиноћ са два концерта у подгоричким Музејима и галеријама.

Публика је најприје добила прилику да чује италијанско-француског гитаристу и композитора Кристиана Лаверниера. Репертоар је базирао на сопственим ауторским дјелима. Поред чињенице да је ријеч о врсном гитарском интерпретатору, не може а да се не примијети да је и врстан познавалац композиције. Јер, успио је да класичним средствима створи сасвим аутентичну и модерну гитарску причу, и да у свакој од минијатура, као вјешт приповједач, комбинујући различите жанрове, увијек држи и јасно показује нит приче - музичке теме, и притом сачува љепоту гитарског звука.

Пандемија га је, каже Лаверниер, још више упутила на компоновање, иако је то радио и раније. Компоновање сматра веома битним, јер му стварање на овај начин помаже да разумије и објасни овај период. Такође, сматра да је битно да се гитаристи, музичари уопште, изражавају и на овај начин.

– Компонујући, лакше се изрази и објасни интима, лакше се појасни интроспекција. Уједно, омогућава и да се боље сагледа музика уопште. Зато и пишем не само за гитару, већ и друге инструменте. Наравно, гитара је мој инструмент, важна је за мој живот, дио је мене, али, сматрам важним да спознам и друге инструменте, јер музика није само оно што је писано за гитару - каже Лаверниер за "Дан".

Сматра да ће гитара увијек бити популарна због свог звука, чињенице да је она оркестар у малом, а да није везана само за један музички жанр.

Компонује с осјећајем

Гитариста Марко Прентић, такође сматра веома битним да се искаже и као композитор. Како појашњава, до тога је дошло спонтано. Током шкловања, кроз упознавање с дјелима мајстора класике, али и за вријеме док се бавио пјевањем.

– Снажна је веза између пјевања и свирања. Често, када нисам знао како да дођем до неке фразе, прво бих је отпјевао, и тако је уобличио, појаснио, па тек потом записао за гитару. Наравно, ту је и истраживање у импровизацијама, које је опет довело до појаве и развоја неких тема. Све то, довело је до тога да сад могу изаћи на бину и одсвирати репертоар базиран на мојим ауторским композицијама - каже Прентић за "Дан". Додаје да није одустао од класичног гитарског репертоара, али да га тренутно окупира да публици пренесе оно што је сам створио, јер је то створио с осјећајем. А у осјећајност дјела увјерила се подгоричка публика, која је то знала и да награди.

И гитариста Марко Прентић представио се као композитор, изводећи соло, као и дуетски, са пијанистом Енесом Тахировићем, своја дјела. На крају, представио се као члан гитарског триа "Фатал", у којем поред њега свирају и гитаристи Дражен Јоковић и Петар Добричанин. Дуетски, и у трију, Прентић је с гостима увео шесто издање "Дана гитаре у Подгорици", у енергично и ритмично гранде финале, изводећи дјела која спадају у домен популарне културе, али која захтијевају врхунско извођачко умијеће. Можда најједноставније, дјелима која могу придобити сваког слушаоца, а оне упорније, поред љубави за гитарски звук, натјерати да се и сами окушају на шест жица као извођачи. Уједно, био је то и доказ да публика воли да чује и да цијени домаће музичаре.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

29. novembar 2021 15:34