Панел дискусија ”Буђење” поводом годишњице оснивања Женског клуба Скупштине Црне Горе / ДАН
02/03/2022 u 16:55 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Квоте једини начин да уђемо у свијет мушкараца

Женски клуб Скупштине Црне Горе је показао да сви могу да раде заједно без обзира на идеологију и политичке разлике, рекла је посланица Бранка Бошњак, изражавајући понос као копредсједница Женског клуба. Она је на панел дискусиjи "Буђење" организованој поводом годишњице његовог оснивања истакла да су посланице показале компакност и издигле се изнад разлика.

Посланице су Женски клуб основале 2. марта прошле године, окупљене око заједничког циља - оснаживања улоге жена у политичком и друштвеном животу земље, а у сусрет Међународном дану жена - 8. марту.

Копредсједница Женског клуба, посланица Весна Павићевић је нагласила да конструктивност која влада у разговорима, иако су у раду женског клуба присутна различита мишљења, показује да жене треба да имају више мјеста у парламенту.

Амбасадорка Велике Британије у Црној Гори Карен Медокс, која се обратила видео поруком, казала је да Женски клуб "најуспјешнији примјер међупартијског дијалога у Црној Гори протеклих годину дана". Она је констатовала да политичка сцена динамична и поприлично подијељена и нагласила да се показало да жене на позицијама моћи имају одговорност да раде заједно и буду инспирација за све жене у заузимању водећих позиција.

Стална предстваница УНДП-а у Црноj Гори Даниела Гашпарикова је поручила да подржава улогу посланица, али и посланика, како би се истражиле дубоко укоријењене норме и предрасуде "које држе друштво у застоју". Она је упозорила да родно насиље прошле године узело највећи данак прошле године у Црној Гори и да дисбаланс у родној равноправности доводи до насиља.

– Посланице треба да утичу на економско оснаживање жена јер је то најзначајније за напредак друштва – закључила је она.

У оквиру панел дискусије "Ја, жена" путем видео бима суткиња Европског суда за људсја права Ивана Јелић је поручила да "учешће жена на мјестима одлучивања не смије да буде изузетак".

Проф. др Славица Перовић, лингвисткиња и књижевница, истакла је да "прича о мушкој моћи губи оштрину када се жене и мушкарци нађу на истој страни, попут борбе за људска права или у нашем случају, пута према ЕУ".

Рушење стереотипа уз много више мудрости и њежности

Пјесникиња и германисткиња мр Татjана Ћаласан је након рецитовања пјесме коју је посветила својој баки из Пиве, између осталог, поручила да рушење стереотипа не треба да буде насилно, већ уз много више мудрости и њежности. Директорица Природњачког музеjа и научница др Наталиjа Чађеновић је позвала младе жене да личним примјером пробијају друштвене баријере и тако дају печат новом друштву.

Редитељка Марија Перовић је поручила да жене у нашем друштву још нису кренуле са традиционалног пута ка равноправности, и да у том смислу поланице имају већу одговорност од мушких колега.

– Све полази од нас сами. Увијек појединци праве искораке, а жена усредсређена на себе и своје циљеве, без обзира на негативне коментаре околине, може много допринијети друштву – оцијенила је музиколошкиња др Jелена Jовановић Николић која је додала да су жене много учиниле за музичку баштину Црне Горе.

Жене су солидарно спремне на велика дјела

Честитком Женском клубу панел дискусију завшила је наша најбоља атлетичарка Мариjа Вуковић, која се јавила из Атине.

– Жене су солидарно спремне на велика дјела – поручила је једна од наших најбољих спортисткиња.

Проф. др Ана Лалевић Филиповић је истакла да је утицај жена у нашем друштву све већи, али још недовољан. Жене су много сигурније и данас све сремније и способније да се на пољу бизниса - традиционалном мушком терену, успјешно боре, закључила је она.

У другом дијелу панел дискусије проф. др Силвана Ђурашевић, деканица Факултета за туризам Универзитета Медитеран, дала је подршку Женском клубу у својој мисији постизања равноправности, која се не може, како је рекла, постићу увођењем квота.

Са њом се сложила Весна Павићевић, али је нагласила да су "квоте данас једини начин да уђемо у свијет мушкараца".

Новинарка и уредница Нина Вујачић је констатовала да иако је новинарство данас преовлађујуће женска професија, жене су усамљене на руководећим положајима у медијима. Такође, констатовала је потпуну неуређеност законске легислативе кад је положај новинарки у питању.

Посланик Борис Мугоша једини је придружени члан Женског клуба Скупштине Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:10