Милатовић / Фото: Лазар Ружић
26/03/2022 u 17:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Женски клуб критикује Милатовића: Оксфордски студент барјачи једнократним мјерама

То су суштински дубоко дискриминаторске мјере у „каравану“ овдашњих локалних избора, поручују из Женског клуба

Женски клуб Скупштине Црне Горе критиковао је министра економског развоја Јакова Милатовића због јуче представљених мјера, наводећи да је среће и новца, свака сиромашна породица у Црној Гори би требало да добије једнократну помоћ од 500 или 1.000 еура.

- Од обавезе родно одговорног буџетирања и обећања да ће осмислити мјере економског  оснаживања жена и повећања њихове запослености, оксфордски студент, министар Милатовић, стигао је до једнократне помоћи за новорођенче, зависно од тога у којој се општини роди – 500 односно 1000 еура. Овај популистички „шећер“ намијењен гласачима треба да сакрије чињеницу да министар “бетонира” родне улоге, сводећи жене на једну једину – репродуктивну функцију. Притом он дискриминише парове који воде битку за потомство, а педложеним износима дискриминише чак и тек рођену дjецу. Ако се узме у обзор још и најава да у свом науму о „повећања наталитета“ рачуна на помоћ вјерских заједница, онда није далеко од тога да се почне кршити ратификована Истанбулска конвенција са свиме што она гарантује женама. Све у свему, прави показатељи пута у ЕУ- додају из Женског клуба. 

Како се наводи у саопштењу, "један оксфордски студент може и да засигурно зна боље, само ако жели да примијени знања која је стекао на престижним универзитетима".

-  Предлажемо му да, док је још у техничком мандату, искористи могућности које има и да донесе системске мјере и одлуке о економској подршци женама, њиховом запослењу и обавезном лијечењу, о помоћи у имплементацији Закона о здравственом осигурању, Закона о медицински потпомогнутој оплодњи. Такође му предлажемо да се побрине да све жене у сеоским подручјима  добију могућност пласирања својих производа, те да на такав активан и независан начин обезбиједе сигурну егзистенцију себи, својој дјеци и породици. Зато, господине министре, не барјачите једнократним, а суштински дубоко дискриминаторским мјерама у „каравану“ овдашњих локаних избора. Тиме вријеђате и себе и све који разликују шта је системска подршка а шта популизам- закључује се у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:10