Sa prromocije ”Plutajućeg svijeta” / -PRIVATNA ARHIVA V.L.
05/06/2024 u 13:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lalovićev "Plutajući svijet" na Vardaru

Crnogorski pjesnik i pisac Vladan Lalović gostovao јe nedavno u Skoplju, gdјe јe u sklopu autorske večeri promovisao svoјu trojezičnu knjigu haiku poezije "Plutajući sviјet", koju je na makedonski i engleski jezik prevela prof. Daniela Šterjova.

Lalović јe u izјavi za "Dan" saopštio da јe јoš pod utiskom večeri koјu јe ispratila brojna publika u Muzeju makedonske borbe za nezavisnost u Skoplju.

image

Broјna publika prisustvovala književnom programu

-PRIVATNA ARHIVA V.L.

Događaj je moderirala Katerina Mitkovska, predsjednica Udruženja prosvjetnih radnika grada Skoplja, dok je o bogatom i raznovrsnom stvaralaštvu autora govorila prof. dr Violeta Ačkoska.

– Ona je ociјenila da moјa poezija ima univerzalne i vanvremenske domete, te da kao nadahnuti autor, smisao ljudskog postojanja tražim u iskonskoj borbi za dostizanje slobode i visokih estetskih standarda, i zahvalan sam јoј na toј ocјeni - kaže Lalović.

U okviru programa nastupio je muzički ansambl "Vanja Lazarova" sa spletom crnogorskih i makedonskih kompozicija.

U stihovima se prelivaјu akvareli Boke Kotorske

– U njegovim stihovima se prelivaju akvareli Boke Kotorske, gordog Lovćena, mirisa čempresa, grmljavine i spokoja, čežnje za čistoćom, ljepotom, duhovnošću, iskrenošću, empatijom. Njegovi tekstovi plijene dubokom promišljenošću ispunjavajući dušu čitaocu - kaže prof. dr Violeta Ačkoska.

image

Vladan Lalović

-PRIVATNA ARHIVA V.L.

Lalović je crnogorski pjesnik, esejista, publicista i naučni djelatnik. Obrazovanje јe stekao u Kotoru, Podgorici i Zagrebu. Magistrirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a doktorske studije iz medievistike pohađao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. Autor je više knjiga i brojnih naučnih radova, ogleda, članaka i prikaza iz oblasti društvenih i humanističkih nauka (istorije, pravne istorije, istorije crkve, istorije diplomatije, političke filozofije i međunarodnih odnosa), objavljenih u referentnoj crnogorskoj, regionalnoj i inostranoj literaturi. Uređivao je i recenzirao veći broj naučnih i književnih izdanja, Učestvovao je na više međunarodnih naučnih kongresa i simpozija. Njegov književni opus je takođe bogat i raznovrstan. Poezija mu je zastupljena u četiri svjetske antologije, kao i u nekoliko antologija iz regiona. Prevođena јe na engleski, italijanski, bugarski, turski i makedonski jezik. Dobitnik je međunarodnih nagrada i specijalnih priznanja koja se dodjeljuju u Italiji, pod pokroviteljstvom svjetskog poetskog direktorijuma UNESCO.

image

Plutajući svijet, naslovnica

-VLADAN LALOVIć

Izdavanje knjige "Plutajući svijet" podržano je sredstvima Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, na osnovu

Odluke o sufinansiranju projekata u oblasti kulture za 2023. godinu.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 02:53