Плакат за представу / -МУЗИЧКИ ЦЕНТАР ЦРНЕ ГОРЕ
03/10/2024 u 18:54 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mala lekciјa protiv šunda

Predstava za djecu "Simfonija u F- duru, iliti mala lekcija protiv šunda" na repertoaru јe Muzičkog centra Crne Gore večeras, 4. oktobra od 19 časova na Velikoj sceni. Cijena karte je pet eura

Predstava "Simfonija u F- duru, iliti mala lekcija protiv šunda" na komičan način donosi priču o značaju klasične muzike tokom odrastanja djeteta, autorski je rad Cvetina Aničića i prvonagrađena je na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu 2018. godine.

Priču o značaju klasične muzike tokom odrastanja u predstavi govori, na djeci prihvatljiv način, lik čuvenog kompozitora Dominika Đuzepe Skarlatija. Kroz svoju životnu priču i o nastanku njegove čuvene "mačije fuge" otkriva blagodati zvukova klasične muzike. Skarlati je rođen u Napulju 1685, iste godine kao i Johan Sebastijan Bah i Georg Fridrih Hendl. Postao je kompozitor i orguljaš Kraljevske kapele u Napulju 1701. godine.

Legenda kaže da postoji kompozicija koja je nastala zahvaljujući jednoj mački. Mačka se zvala Pulčinela, a živjela je prije više od 200 godina, kad i njen vlasnik, poznati kompozitor Domeniko Skarlati. Prema priči, Skarlati je imao čembalo čiji zvuk je bio zanimljiv Pulčineli, pa je zato često šetala po klavijaturi instrumenta. Jednom prilikom kompozitor je zapisao tonove koje je mačka napravila prilikom jedne od svojih šetnji i onda ih iskoristio za temu kompozicije, koju je dalje razradio i od nje napravio fugu. Djelo je objavljeno u Londonu, davne 1739. godine.

– Skarlati, kao učitelj muzike, zahtijeva da moramo omogućiti učenicima dok su još jako mali, na primjer sa sedam godina, da slušaju klasičnu muziku u školi, jer ta vrsta muzike ima ogromnog udjela u obrazovanju. Izložiti djecu od malih nogu muzici Betovena, Mocarta, Baha, Skarlatija, znači pomoći im da povećaju koncentraciju i samodisciplinu. Pomozite svojoj djeci da se lakše koncentrišu i da povećaju svoju kreativnost uz klasičnu muziku. Ona je kao katalizator za kreativnost, jer nema riječi, pa ne sprečava kreativni proces i nije izvor ometanja i skretanja pažnje, već naprotiv, podstiče kreativno razmišljanje- poručuje Aničić.

Lik Skarlatija nas kroz komad upoznaje i sa ostalim poznatim kompozitorima koji su ovjekovječili svijet muzike, sa Mocartom, Bahom, Betovenom, Hendlom, Vivaldijem i ističe značaj muzike, opere i baleta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 18:55