Перошевић и Благојевић / -живана јањушевић
03/10/2021 u 13:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мали народи морају сачувати своју културу

Успјех је, каже Благојевић, за њега као писца, романсијера, када живи у ликовима, а не са ликовима, и то у сваком појединачно и истовремено

Роман „Безимени врх“ Слађана, алијас Горчина Благојевића, представљен је на 15. Међународном подгоричком сајму књига и образовања. Роман који двије жене и два мушкарца, мајку и кћерку, и оца и сина, двије породице, ставља у различите односе, представљен је кроз Благојевићев разговор с критичаром мр Михаилом Перошевићем.

За њега као писца, романсијера, успјех је, каже Благојевић, када живи у ликовима, а не са ликовима, и то у сваком појединачно и истовремено.

– Тај стваралачки осјећај је непоновљив, када осјећате да сте савршени, да сте добили то што вам је недостајало да бисте били ви. Ликови, који живе у различитим временима, једна је димензија романа, а друга је њихово растакање. И то је био главни изазов. Бити у ликовима у животу значи сачувати образ, и сачувати све оно што људи треба да сачувају. И лако је данас знати што је то, када видимо на што се удара - на здравље, вјеру, породицу... И наравнно, мада то није смишљено овдје, удар на Цркву, и на културу - каже Благојевић. Потцртава, да смо као мали народ управо и највише упућени данас на то да сачувамо културу.

Током представљања било је говора и о његовом првом роману „Церада од сопствене коже“. На почетку, присутнима је писца кроз његову биографију, као и читањем дијела романа „Безимени врх“, приближила Јована Мајић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:20