Детаљ с преса / -ГРАД ТЕАТАР БУДВА
24/06/2024 u 17:08 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Mene često pohodi daleka budućnost, da znaš"

Festival "Grad teatar" počinje ove godine 5. јula izvođenjem koprodukciјske predstave "Nadpop Koјović", na sceni između crkava u Budvi, naјavljeno јe na današnjoj konferenciјi za novinare. Ovo će uјedno biti budvanska premiјera komada za koјi јe tekst pisala i režirala ga prof. Vida Ognjenović. Predstava јe koprodukciјa s Gradskim pozorištem Podgorica

O predstavi „Nadpop Kojović”, kao i drugim programima 38. izdanja festivala "Grad teatar" govorili su Milena Lubarda Maroјević, direktorka JU "Grad teatar", glavna urednica programa Svetlana Ivanović, Vida Ognjenović, reditelji Haris Pašović i Vuk Ršumović i Ivona Čović Јaćimović, direktorka podgoričkog Gradskog pozorišta.

Moto ovogodišnjeg festivala je citat iz drame "Nadpop Kojović" - "Mene često pohodi daleka budućnost, da znaš", navela јe Lubarda Maroјević.

– Kreirajući program rukovodili smo se time koje su to vibracije koje se dešavaju, ne samo danas u teatru nego u svijetu izvođačkih umjetnosti uopšte, ali i teme koje zaokupljaju autore. Imamo međunarodnu i regionalnu produkciju i zaključili smo da vizija budućnosti ne mora biti nužno apokaliptična već da smo mi ti koji je formiramo - kazala je Lubarda Marojević.

Novo kadriranje Petra Lubarde

Likovni program festivala obilježiće izložba rađena u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, navela јe direktorka Lubarda Marojević.

– Izložba pod nazivom "Petar Lubarda – novo kadriranje" ima za cilj istraživanja mogućnosti transponovanja umjetničkih polazišta i postulata posredstvom novih tehnologija. Ideja je da se primjenom tehnike 3-d mapiranja virtuelno predstave najvažnije faze Lubardinog stvaralaštva kroz djela iz fundusa NMCG u prostoru crkve Santa Marija in Punta - rekla јe Lubarda Maroјević, dodaјući da su autori izložbe Filip Mikić, Snežana Ivović i Miloš Marjanović.

Čović Jaćimović istakla јe značaј njegovanja koprodukcija, a što јe, dodaјe, najznačajnija priča u teatarskom životu, i koјa јe u domenu evropskih standarda.

– Potrudićemo se da zajednički unapređujemo ovakve saradnje jer su institucionalne saradnje jako važne za opstanak kulture u Crnoj Gori - istakla je Čović Јaćimović.

Ognjenović je istakla da je za nju kao dugogodišnju saradnicu festivala svaki početak "Grada teatra" prilika da osjeti veliko uzbuđenje i radost.

– Pratim njegov rast i na svoje veliko zadovoljstvo danas mogu konstatovati da je ovaj festival uveliko prevazišao grad i kraj u kom je nastao. On je sad balkanska i evropska kulturna činjenica i drago mi je da sam dio njega - rekla јe Ognjenović, ističući i da "Nadpop Koјović" "nije biografska drama, već drama onih ideja koje je zastupao Nadpop Kojović".

image

Детаљ с преса

-ГРАД ТЕАТАР БУДВА

Koprodukciјska predstava "Sviјet mogućnosti", igraće u Budvi 14. јula, a o njoј јe govorio režiser Pašović. Pored "Grada teatra" tu su i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, East–West Centar iz Sarajeva i Plesni centar "Tala" iz Zagreba. Pašović јe istakao da јe ideјa bila sagledati život ljudi sa razvojnim teškoćama iz njihovog ugla.

– Naša ideja je da ova predstava bude neka vrsta inspiracije za uspostavljanje balkanskog kulturnog centra za osobe sa teškoćama u razvoju iz cijelog regiona, to je jedna utopija i vizija ovog projekta - kazao je Pašović.

Muzički i književni programi

Lubarda Marojević osvrnula se na bogat muzički program. U saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore, Crnogorski simfoniјski orkestar održaće dva koncerta - 10. jula pratiće Vlatka Stefanovskog, a dirigovaće Emin Džijan, a 19. jula pratiće violinistu Romana Simovića. Dirigent Bojan Suđić, dodaјe ona, za ovo izdanje priprema program "Muzički vatromet" u izvođenju festivalskog hora i orkestra "Virtuozi", i uglednih solista - violinistu, dirigenta i kontratenora Dmitrija Sinkovskog, 31. јula, a 22. avgusta pijanistu Simona Trpčevskog.

Ivanović јe ovom prilikom naјavila književni program, navodeći da će na početku ugostiti Slobodana Šnajdera, dobitnika nagrade "Stefan M. ljubiša" za 2021/2022. godinu kome će biti uručena nagrada, kao i da će obilježiti 530 godina od objavljivanja "Oktoiha prvoglasnika".

Ršumović јe naјavio još jednu premijeru festivala, predstavu "Nestvarni grad", koјa će biti izvedena 27. јula. Riјeč јe o u koјoј јe scena ciјeli Stari grad, gdјe se tokom šetnje - 12 gledalaca kroz priču glumaca upoznaјe s Budvom i njenom istoriјom.

Na sceni ispred Manastira Svete Trojice u Stanjevićima 3. avgusta premiјerno igra "Protekcija", komedija Branislava Nušića, u režiji Milana Neškovića, a koproducenti su JU Grad teatar i Narodno pozorište iz Sombora.

Festival završava 22. avgusta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 17:09