Vizual za predstavu / -BARSKI LJETOPIS
21/07/2024 u 12:36 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

„Mirna Bosna”

Pozorišni segment festivala „Barski ljetopis”, večeras, 21. jula, otvara predstava sarajevskog Kamernog teatra 55 „Mirna Bosna”. Predstava igra od 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici Doma kulture „Vladimir Popović Španac”

Predstava „Mirna Bosna” nastala je po tekstu Borisa Lalića a u režiji Saše Peševskog. U predstavi igraju: Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović. Dramaturg je Vedran Fajković, kostimograf i scenograf Adisa Vatreš Selimović, producent Emir Hadžihafizbegović.

Predstava "Mirna Bosna" prikazuje odmetanje dvije male bosanskohercegovačke porodice u smjeru kriminalne organizacije. Izmučene siromaštvom i okoštale u uvjerenju da im niko sa strane neće pomoći, one odlučuju iskoristiti svoju društvenu nevidljivost za bavljenje unosnim poslom trgovine narkoticima. Sa još uvijek ne u potpunosti propalim Rizom kao vođom, penzionerkama Šapkom i Aleksandrom kao radnicama, te jurodivim Bokijem kao pokrićem za njihov mali biznis, njih četvoro su spremni uraditi sve što treba kako bi jednom zauvijek pobjegli od bijede.

– Drugim riječima, predstava "Mirna Bosna" prikazuje ono što se ovih dana krije iza sintagme ‘najtvrđa Bosna‘, direktno i bez ikakvih poređenja i drugih pjesničkih ukrasa. Obilje komike koje se pri tome isporučuje možda neće biti smiješno na onaj veseli način, kakvim naši ljudi vole da se smiju i kad kontaju i kad ne kontaju fazon, ali će zato ovaj put ljubitelji slanih šala i smijeha kroz suze doći na svoje - riječi su Borisa Lalića.

Karte su u prodaji na biletarnici Doma kulture po cijeni od 10 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 16:06