Prilikom uručenja nagrade timu MSUCG / -MSUCG
28/09/2024 u 13:24 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nagrada "Živa" pripala MSUCG za liderstvo i efikasnost

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) dobio je Posebno priznanje za liderstvo i efikasnost tima u okviru nagrade "Živa" koju dodjeljuje Forum slovenskih kultura. Dodjela nagrada ove godine održana je u Gabrovu, Bugarska. Glavna nagrada „Živa” za najbolji slovenski muzej ove godine pripala je bugarskom Regionalnom muzeju istorije iz Ruse

U konkurenciji koja je brojala 20 muzeja iz 14 slovenskih zemalja ovogodišnji žiri za dodjelu nagrade „Živa” je u obrazloženju naveo da je prepoznao da liderstvo našeg Muzeja savremene umjetnosti u Crnoj Gori karakteriše jasna vizija sa definisanim ciljevima i odlučnošću da državi treba novi muzej umjetnosti sa adekvatnim kapacitetom kako bi odgovorio na savremene zahtjeve umjetničke produkcije, kao i da bi se obezbijedio najviši nivo očuvanja, prezentacije i promocije postojećih i novih muzejskih kolekcija, stoјi u saopštenju iz MSUCG.

– U roku od godinu dana, menadžment Muzeja uspio je da ovu viziju sprovede u djelo obezbjeđivanjem neophodnih uslova za izgradnju budućeg muzeja umjetnosti u Crnoj Gori, kao što su dobijanje odobrenja od državnih i lokalnih vlasti, nova lokacija, podrška zajednice i arhitektonski i drugi implementacioni planovi - stoјi u obrazloženju žirija.

image

Tim MSUCG sa predstavnicima našeg MKM u Gabrovu

-MSUCG

Žiri je istako i da je tim muzejskih kustosa takođe aktivno uključen u proces promocije institucije, te da je izlagački program dobio međunarodne pohvale, što je doprinijelo uspostavljanju odnosa sa srodnim umjetničkim institucijama u regionu i svijetu.

– Ovo su samo neki od ohrabrujućih pokazatelja da je MSUCG na pravom putu i da je već revitalizovao grad, što zaslužuje priznanje - zaključio je žiri.

Na prezentaciji održanoj u Gabrovu u Bugarskoj, direktor MSUCG dr Vladislav Šćepanović je istakao da Muzej nije samo prostor u kojem se čuva umjetnost, on je kulturno središte koje teži da inspiriše, edukuje i povezuje.

image

Dobitnici pet specijalnih nagrada u okviru ovogodišnje nagrade „Živa”

-MSUCG

– Naša misija je da budemo most između umjetnosti i zajednice, da otvorimo vrata umjetnicima i omogućimo da svaki posjetilac sa sobom ponese unikatan doživljaj savremene umjetnosti. Naš rad prevazilazi granice izložbenog prostora, mi težimo da oblikujemo i unaprijedimo kulturnu scenu, kako lokalnu tako i globalnu - naveo јe Šćepanović.

Nagradu "Živa" Forum slovenskih kultura uspostavio je 2012. godine. Nagradom se promoviše izvrsnost u oblasti pokretne i nepokretne kulturne baštine u području slovenskih zemalja, podržavaјu uspješne prakse u oblasti materijalne kulturne baštine i unapređuјe razmjenu znanja i iskustva.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 13:26