Проф. др Соња Томовић Шундић / -ФОТО: Ж.Ј.
26/11/2021 u 21:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Његош је показатељ наше духовности

Његош је показатељ до које тачке и мјере наша духовност, наш језик и појмови могу досегнути - истакла је Томовић Шундић

Вече насловљено "Његошева искра бесамртна - Зашто читати Његоша?" почело је у подгоричкој Гимназији "Слободан Шкеровић" стиховима из Његошеве "Луче микрокозме", а завршено стиховима из "Горског вијенца" које је с правом мјером казивао гимназијалац Петар Влаховић. Централни дио вечери, у коју је присутне ђаке и њихове госте увела директорка школе Биљана Вучуровић осврћући се на трвење Његоша између реалног и умјетничког, било је предавање проф. др Соње Томовић Шундић.

Као врсни познавалац и тумач Његошеве естетске, филозофске и религијске мисли и дјела, др Томовић Шундић је истакла да је Његош парадигма наше духовности, чудесна појава над појавама, религијски вођа - митрополит, државник, али уједно и писац, умјетник и филозоф, који је посветио свој живот разоткривању тајне - Човјека.

– Оно што је Гете за Нијемце, Шекспир и Милтон за Енглезе, Данте за италијанску културу, то је Његош за црногорску културу. Он је показатељ до које тачке и мјере наша духовност, наш језик и појмови могу досегнути. Он је индивидуални глас, а заправо глас колектива коме припада, глас којим је узвисио све наше појмове до небеских висина - истакла је др Томовић Шундић.

Гимназијалци и професори који су допринијели вечери

Поред Влаховића, свој допринос вечери дали су и гимназијалци који су говорили дијелове Његошеве пјесме "Ноћ скупља вијека" у преводу на руски, италијански, шпански, енглески, француски и њемачки. Публици су се представили ученици Николај Калуђеровић, Нађа Лаловић, Вјера Булатовић, Ђина Шишевић, Ена Беговић и Наталија Зечевић. У томе су им помогли њихови професори Маја Ивановић, Жана Бојанић, Ива Висоцки, Тања Бојић, Тијана Костић и Сања Богојевић. Претходно, публика је имала прилику да чује снимак ове пјесме у интерпретацији глумца Петра Банићевића. Вече је употпуњено музицирањем гитаристе Марка Павићевића, а вече је водила Сара Раковић.

Предавање је потом наставила подијеливши га на три дијела - разматрањем ликова владике Данила и игумана Стефана, односно Његошеве филозофско-религијске слике свијета; Његошевим ставовима везаним за савремену западноевропску цивилизацију кроз лик Драшка у Млецима; и на крају Његошевим дуалним поимањем и приказивањем (друштвеног статуса) жене кроз "Горски вијенац" и пјесму "Ноћ скупља вијека".

На крају, проф. Томовић Шундић поклонила је гимназијској библотеци неколико својих књига о Његошу, као и збирку својих пјесама, а једну од њих говорила је Софија Кирсанова.

Организатори програма су гимназијски професори Маја Секуловић и Радоман Чечовић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:06