Разговор с умјетницима и умјетницама / -ФОТО: Ж.Ј.
22/11/2021 u 21:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

O садашњости и будућности

Тема коју сам поставила у односу на главну тему Бијенала, односи се на спекулације садашњости и потенцијалних будућности кроз имагинацију - каже Наталија Вујошевић

Кураторка Црногорског павиљона на предстојећем 59. Венецијанском бијеналу (23.04 – 27.11.2022), Наталија Вујошевић, разговарала је у Перјаничком дому са заинтересованим умјетницима и теоретичарима о концепту нашег представљања. Током инфо дана није изостао ни разговор о техничким питањима везаним за сам излагачки простор у Венецији, могућности и начину пријаве, буџету, односно оквиру који ће Мининистарство просвјете, науке, културе и спорта опредијелити за ту сврху. Она је навела да су јој се досад умјетници јављавали управо највише за буџет. Истакла је да како буџет није усвојен, засад се оквирно говори о 50.000 еура за укупни буџет за Бијенале, а за саму продукцију изложбе моћи ће да се одвоји до 15.000 еура, било да је у питању један или више умјетника који ће нас представљати. Навела је и да ће бити ангажовани маркетиншки стручњаци за представљање Црногорског павиљона.

Кураторка 59. Биjенала савремене умjетности у Венециjи Ћећилија Алемани основну тему дефинисала је као "Млијеко од снова", док се Вујошевић опредијелила да у фокусу црногорског представљања буде замишљање алтернативних садашњости и могућих будућности. Она је истакла да умјетници теме које је она предложила могу уважити, али да нису обавезујуће за реализацију њиховог рада.

Кураторка 59. Биjенала савремене умjетности у Венециjи Ћећилија Алемани основну тему дефинисала је као "Млијеко од снова"

– Основна тема Бијенала веома је широка, као и тема коју сам поставила у односу на њу, и односи се на спекулације садашњости и потенцијалних будућности кроз имагинацију. И мислим да је кључно што Алемани позива умјетнике да не анализирају, да не дефинишу ко смо и што смо, већ да нам покажу што можемо бити, притом апсорбујући све муке и трауме овог времена - рекла је Вујошевић, између осталог, додајући да има у виду карактер наше сцене. Истиче и потребу отварања ка новим идејама које ће помоћи да се превазиђу блокаде које је успоставио неолиберални свијет.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:05