Vučinić, Živaljević i Ralević u podnožјu planine koјa ih inspiriše i nadahnjuјe / -/
19/10/2024 u 21:51 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Od legende do bajke - jedan korak

Knjiga "Kom naš dom", po mnogo čemu jedinstvena u književnosti za djecu i mlade, našla je svoj put do čitalaca. Djelo potpisuju tri istaknuta crnogorska pisca: Sonja Živaljević, Velimir Ralević i Žarko Vučinić, a riječ je o prvom dijelu "Komskih priča".

Autori objedinjuju narodnu književnost, geografiju, istoriju i ekološki značaj Koma (Komova), jedne od, kako za "Dan" kaže Sonja Živaljević, najljepših i najinspirativnijih planina na Balkanu. I u knjizi ova tri autora јe sve u znaku tri – planina sa tri vrha, tri pisca i tri forme, priče, pjesme i romaneskna struktura koja sve to objedinjuje.

image

Naslovnica

-/

- Od legende do bajke je jedan korak, ali moja ideja je čekala do nekih okolnosti koje su se desile ovog proljeća. Kada sam predstavila koncept Velimiru i Žarku, svi smo počeli da pišemo... Imali smo ideju da čitaocima (djeci i starijima) pružimo uživanje u dogodovštinama junaka koji žive zajedno na jednoj planini, iako su "različiti svjetovi", ali i da upoznaju Kom. To su priče protkane finim nitima saznanja o prirodnim odlikama, planinskim vrhovima, vodama i pećinama, ali i o flori i fauni, te načinu života na toj planini. U istoriji, njome su krstarili razni narodi i zavojevači, vladari, duhovnici, umjetnici, pismonoše, tragaoci za blagom…

image

Živaljević

-/

Sve to smo uvezali sa vilama, zmajevima, divovima i ljudima, ali i nekim novim bićima, pa su se tako "rodili" komkrit i stablit. Mašta, oslonjena na narodne legende i predanja, dobila je priliku da ponovo sija i greje dušu naših čitalaca - kaže Živaljević.

Autentična konstrukcija pripovjedačkog tkiva ukrašena јe humorom, pjesmama i nepredvidivim zapletima.

- To je i poruka svima da je uloga pisaca nezamenjiva u razvoju zdravog društva. "Kom naš dom" je savremena bajkovita čarolija koja pršti od vanvremenskih poruka mladim generacijama, bitnim u današnjem otuđenom svijetu: o važnosti empatije i sloge, prihvatanju drugačijih i drugačijeg. U akciji spasavanja planine od ekološke katastrofe svako stvorenje, bilo kog porijekla, ima svoju ulogu i značaj. Tako će, pored pisaca, Ungreva, diva Komuila i drugih, važan zadatak obaviti i – jedna djevojčica... - zagolicala јe čitalačku maštu književnica.

image

Vučinić, Živaljević i Ralević na izvoru priča

-/

Pisci glasnici komskih naroda i bića

"Prema narodnom predanju, u podnožju Komova živi džinovska aždaja, koju povremeno neki događaj probudi, uzdrma i tada vrhovi Komova počinju da se osipaju i smanjuju. Bića koja žive na Komu saznala su da će kroz srce planine da se buši tunel zbog izgradnje auto puta. Uplašili su se da će se aždaja probuditi i pozvali su nas, pisce, da nešto učinimo. Zajedno sa djevojčicom, jednom od likova u romanu, čiji je otac projektant tunela, uspijevamo da spasimo Komove. Pisci, autori ove nesvakidašnje hronike, veoma su važni likovi u priči – oni su glasnici komskih naroda i bića, i aktivno učestvuju u borbi za očuvanje planine", zapisala je Živaljević.

U knjizi su i broјne ilustracije koјe potpisuјu Nikoleta Ćorović i Dimitrije Nedeljković. Živaljević dodaјe da јe ovo dјelo štampano (kao samizdat) u "Art grafici", a kvalitet su prepoznale komisiјe koјe su ih podržale na konkursima Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu Podgorice, kao i od Turističke organizacije Andrijevice.

Knjiga je, povodom Međunarodne nedjelje djeteta, 1. oktobra, promovisana u Biblioteci "Ivo Vučković" u Baru i 4. oktobra na Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici, a zatim јe krenula u susret djeci i u drugim gradovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 21:51