Pomorski muzej u Kotoru / Radio Kotor
29/01/2024 u 20:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odobrena sredstva za sanaciju dijela krova Pomorskog muzeja u Kotoru

Direktorica Maja Uskoković podsjeća da je Pomorski muzej smješten u Palati Grgurina, koja datira s početka 18. vijeka

Ministarstvo kulture i medija je Pomorskom muzeju Crne Gore (PMCG) u Kotoru odobrilo finansijska sredstva za sanaciju dijela krova, saopšteno je Radio Kotoru iz ove institucije.

Direktorica Maja Uskoković podsjeća da je Pomorski muzej smješten u Palati Grgurina, koja datira s početka 18. vijeka. 

- Prodor vlage i vode kod pomoćnih stepenica je višedecenijski poblem koji smo pokušavali parcijalno da saniramo. Dakle, potrebno je da se sanira samo dio krova gdje se nalaze pomoćne stepenice. Aplicirali smo kod Ministarstva kulture i medija koje nam je za taj posao odobrilo 78.159 eura, a ustanova planira da iz sopstvenih sredstava uloži 7.000, što je ukupno 85.000 eura. Inače, to nam je najvažnija stavka kada su u pitanju investiciona ulaganja u 2024. godini - izjavila je Uskoković.

Navodi da se redovno izvode aktivnosti na  tekućem održavanju zgrade muzeja, a u susret turističkoj sezoni.

Kada su u pitanju programske aktivnosti, tokom narednih pet mjeseci realizovaće se, kaže, desetak manifestacija odnosno programa.

Već sljedećeg mjeseca planirana je promocija kataloga „Keramičko i porculansko posuđe iz Etnografske zbirke Pomorskog muzeja Crne Gore“, autorke muzejske savjetnice Jelene Karadžić.

- Za mart je u planu održavanje vrlo zanimljive izložbe biblija iz privatne kolekcije protojereja Nemanje Krivokapića. Radi se oko stotinu izdanja na desetak različitih jezika. Nositeljke tog projekta su Jelena Karadžić i viša bibliotekarka Danijela Nikčević. U aprilu će biti održana promocija reizdanja Vilom Velebita po Levantu, putopisne crtice, autora Predraga V. Kovačevića iz 1935. godine. Urednici su kustos Ilija Mlinarević i Adela Barba. Ova knjiga namijenjena je đacima i studentima Pomorske škole, to jest Fakulteta kao svjedočanstvo bogate istorije pomorskog školstva u Kotoru - precizira Uskoković.

Nadalje, krajem aprila biće nastavljena manifestacija „Podvodni kulturni predjeli Crne Gore“ u organizaciji Opštine Kotor, Turističke organizacije Kotor, Univerziteta Crne Gore i Laboratorije za arheologiju pomorstva.

- Tokom trajanja manifestacije biće organizovane edukativne aktivnosti koje će javnosti omogućiti usvajanje osnovnih znanja iz podvodne arheologije i arheologije pomorstva, tradicionalne i digitalne dokumentacije podvodnih lokaliteta, okeanografije i hidrografije i modernih tehnologija koje se koriste za pronalaženje i istraživanje olupina brodova - pojašnjava Uskoković i najavljuje da će „Noć muzeja“ biti održana 15. maja, kada će biti postavljena izložba posvećena svilarstvu. Prva i jedina svilarska industrija na veliko u Boki je, podsjeća, postojala na Prčanju od 1860. do 1900. godine.

- Izložbom ćemo se prisjetiti tog perioda, a ona će biti i prvi korak uspostavljanja pogranične saradnje sa Pomorskim muzejom i galerijom iz Konavala. Na tom području se umjetnost svilarstva naziva držanje bubica i naslanja se na tradicionalni uzgoj svilaca. Autorka izložbe je muzejska savjetnica Jelena Karadžić - kazala je Uskoković.

Radionicama za djecu i emitovanjem dokumentarnog filma ustanova će krajem maja obilježiti 700 godina od smrti istraživača i putopisca Marka Pola.

Nosilac tog projekta je kustos muzeja Ilija Mlinarević.

- To su najosnovnije aktivnosti prije ljeta, a nakon toga nastavljamo dalje, o čemu će građani/ke biti blagovremeno obaviješteni/e putem talasa Radio Kotora - zaključila je Uskoković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:12