Озана Рамљак с награђеном књигом / -СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА КУЛТУРУ ПОДГОРИЦЕ
22/04/2024 u 18:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ozana Ramljak dobitnica nagrade „Dragan Radulović”

Književna nagrada "Dragan Radulović", koјu dodјeljuјe Sekretariјat za kulturu Podgorice za knjigu koja je kao izuzetno ostvarenje u oblasti književnog stvaralaštva za djecu i mlade objavljena u prethodnoj godini, pripala јe književnici Ozani Ramljak za roman "Kako јe Bluno tražio ljubav" (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade iz Zagreba)

Književna nagrada „Dragan Radulović” koja je spisateljki Ozani Ramljak pripala za roman "Kako јe Bluno tražio ljubav" biće joj uručena u petak, 26. aprila, u okviru svečanog programa manifestacije "Dani Dragana Radulovića" u KIC "Budo Tomović".

image

Лого манифестације

-СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА КУЛТУРУ ПОДГОРИЦЕ

Odluku da nagrada pripadne Ozani Ramljak donio je Žiri u sastavu: Dragana Kršenković Brković, predsjednica, i članovi Šimo Ešić, Svetlana Kalezić Radonjić, Dušanka Popović i Ana Vitanova Ringačeva.

Na ovogodišnji konkurs pristigle su 33 knjige, od kojih su se posebno izdvojile prvonagrađena, te "Petra je stvarno otišla" Aleksandre Jovanović (Kreativni centar iz Beograda) i "Izgubljena generacija" Rosie Kugli (Kugli & Kugli iz Zagreba).

Veliko interesovanje pisaca za djecu i mlade, svjedoči o bogatoj produkciji književnosti za djecu i mlade u regionu, ali i ogromnom interesovanju za priznanje koje nosi ime velikog crnogorskog stvaraoca Dragana Radulovića.

– Nagrađena knjiga "Kako je Bluno tražio ljubav" je savremena alegorijska priča o usamljenom medvjediću Blunu, koji još uvijek ne može da izgovori slovo "r". Ovo nježno i razdragano štivo govori o velikim i ozbiljnim temema – o usamljenosti, čežnji i strahu, o otuđenosti i pomjerenim vrijednostima u savremenom društvu. Čini se kao da više ne znamo što je važno, a što površno, niti smo svjesni ozbiljnih posljedica koje nam donosi nedovoljna komunikacija. Autorka knjige izrazila je to na vedar i privlačan način, blizak kako najmlađima, tako i odraslima. Ilustracije Ivane Crnošije Galović dopunjuju priču, čineći je još inspirativnijom- navodi se u saopštenju.

image

Насловница награђене књиге

-СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА КУЛТУРУ ПОДГОРИЦЕ

Ozana Ramljak je spisateljka, profesorka Sveučilišta "Vern", na odsjeku za filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje i transmedijsku dramaturgiju, režiju i produkciju. Radila je kao viša savjetnica za kulturu i prosvjetu u Uredu za etničke i nacionalne zajednice ili manjine u Vladi RH, a potom je na Hrvatskoj radio-televiziji vodila niz emisija u Znanstveno-obrazovnom i Zabavnom programu, te učestvovala u njihovoj pripremi. Kao gostujuća profesorica boravila je u Parizu i Istanbulu. Objavila je brojne naučne i stručne radove u hrvatskim i međunarodnim časopisima, uređivala knjige i zbornike, a autorka je i šest knjiga za djecu, koje je objavila u saradnji s ilustratorkom Ivanom Crnošijom Galović. Dobitnica je književne nagrade Hrvatskog društva književnika za najbolju slikovnicu u 2017. i druge nagrade na Natječaju za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu "Mali Marulić" (2020).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

02. maj 2024 18:07