Блажевић, Мијовић Дурутовић, Мандић и Јаковљевић / -фото: ж.ј.
02/04/2022 u 16:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поезијом и баснама Младен Блажевић допунио "Убрзану умјетност"

Свидјело ми се што се Блажевић на врхунски, прелијеп начин шали и што је успио да се књижевно изрази, а да му то није примарна дјелатност - рекао је Мандић

Визуелни умјетник, једнако као и возач картинга, мр Младен Блажевић, представио се широј публици у Дворцу Петровића и као књижевни стваралац, аутор поезије и басни. Промоција Блажевићевих књига прексиноћ је одржана као сегемент његове актуелне изложбе "Убрзана умјетност". Публици су представљене Блажевићеве књиге "Љубавно-информативна поезија" (2021) и "Басне непознатих писаца" (2022). Кустоскиња изложбе Милена Мијовић Дурутовић је увела публику у вече и модерирала разговор, а о књигама и аутору говорили су Брано Мандић и доц. др Мирко Јаковљевић.

О Блажевићевим баснама, за које је и написао предговор, Мандић каже да се, по њему, та проза наслања на традицију парадоксалне кратке приче, слично стваралаштву Данила Хармса. Заинтригирали су га, али му се и допали "класични" називи Блажевићевих басни, јер су га вратили у доба првих наивних читања. Вјештином писања Блажевић нас је поново убиједио да животиње причају, каже Мандић, а причају наше приче, јер се у овим баснама дешавају парадоксалне, чудне и ненормалне ситуације какве су наше свакодневне ситуације у идеологизованим и бесмислено егоцентрично постављеним животима.

– Свидјело ми се што се Блажевић на врхунски, прелијеп начин шали и што је успио да се књижевно изрази, а да му то није примарна дјелатност - рекао је Мандић.

Блажевићеве басне наслањају се на традицију парадоксалне кратке приче, слично стваралаштву Данила Хармса, каже Мандић

Публици је о свом раду говорио и Блажевић, потврђујући Мандићеву констатацију и појашњавајући како настају његова поезија и басне.

Аутор је рекао да поезију пише од 2005, а "Љубавно-информативна поезија" је настала "зато што женама доноси срећу". Блажевић је то поткријепио истичући да су дјевојке које су га вољеле и које је волио успјешне и остварене жене.

– Мени је најзанимљивији моменат простора који се налази у тим пјесмама. И форматирана је књига тако да је даме могу ставити у ташне, а господа у џеп капута. И може да се чита било када, не мора одједном, већ кад се сјетиш и кад ти је интересантно - каже Блажевић. Он је додао да сматра да је ријеч о позитивној поезији. Басне је такође дуго писао, најчешће док није сликао, и причао их је, и то им је била прва промоција, прије ове, гдје су обједињене у књизи. Три бајке су приказане на поставци, као и три писца и њихове биографије. Блажевић сматра да су комплетирале његову "Убрзану умјетност".

Промоциjа Блажевићевих књига поезије и басни организована jе у сарадњи Фондациjе "Ћано Копривица" и ЦСУЦГ.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:48