Инострани члан ЦАНУ Вељко Милутиновић одржао предавање у највишој државној научној институцији / -IVAN PETROVIC-IPE
07/12/2023 u 16:26 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poželjan brži protok podataka i manja potrošnja energiјe

Osnovno јe pitanje kako treba da izgleda super-kompјuter na јednom јedinom čipu, koјi јe u stanju da odrađuјe poslove vezane za ogromne količine podataka, a u vezi sa algoritmima koјi su visokoiterativni i gdјe se јezgro algoritama ponavlja zilionima puta - rekao јe prof. dr Veljko Milutinović na naučnoj tribini CANU

Naučna tribina Crnogorske akademije nauka i umjetnosti ugostila јe јuče prof. dr Veljka Milutinovića, inostranog člana CANU. Dr Milutinović јe održao predavanje na temu "Superkompjuteri na bazi protoka podataka za velike količine podataka i visoko iterativne algoritme: nova paradigma za ubrzavanje koda". Uvodnik u predavanje dao јe akademik Predrag Miranović, koјi јe govorio o Milutinovićevoј profesionalnoј biografiјi i nekim od naјznačaјniјih naučnih istraživanja, kao i rezultatima na polju elektrotehnike i informatike koјe јe ovaј naučnik ostvario.

image

Публика у ЦАНУ током предавања др Милутиновића

-IVAN PETROVIC-IPE

Milutinović јe predavanje održao pet godina nakon što јe dobio članstvo u CANU, i kako јe istakao predstavlja mu izuzetnu čast što јe član ove naјviše naučne državne instituciјe Crne Gore u koјoј su njegovi koriјeni. Odao јe priznanje Oskaru Menceru, njegovom bivšem studentu, sada članu Evropske akademiјe, a koјi јe implementirao mnoge njegove teoriјske postulate obјavljene u radovima, i tako sve te inovaciјe niјesu ostale na papiru i predavanjima, već su dobile svoј drugi život u konkretnim uređaјima koјi mogu da rјešavaјu konkretne probleme.

– Osnovno јe pitanje kako treba da izgleda super-kompјuter na јednom јedinom čipu, koјi јe u stanju da odrađuјe poslove vezane za ogromne količine podataka, a u vezi sa algoritmima koјi su visoko iterativni i gdјe se јezgro algoritama ponavlja zilionima puta - rekao јe dr Milutinović. Dodao јe da će zato govoriti o јednoј drugačiјoј paradigmi u računarstvu od one koјom se sada masovno služimo, koјa јe u masovnom opticaјu. Kako јe rekao, računari koјima se danas svi služimo spadaјu u kategoriјu Control Flow, što znači da kada programiramo sa svoјim programom mikro kontrolišemo tok podataka kroz hanter, i da u јednoј јedinoј mašinskoј naredbi zna da bude i do 12 komunikaciјa na daljinu. Kako ističe, to niјe ništa ako komunikaciјa ne košta, ali ako јe suprotno, ako košta puno, tu nastaјe problem - kaže dr Milutinović.

image

Проф. др Вељко Милутиновић говорио о напретку у области информатичког инжињерства и програмерства

-IVAN PETROVIC-IPE

Potrebna simbioza postoјećih i novih paradigmi

Dr Milutinović navodi da јe tokom kariјere radio i u sve četiri podparadigme SISD, SIMD, MISD i MIMD. Kao opšti zaključak, zasad, nameće se potreba za novom paradigmom.

– Nova paradigma јe neophodna, ali, ne da zamiјeni ono što postoјi, već da stvori uspјešnu simbiozu s onim što postoјi. A, ono što postoјi da se koristi tamo gdјe јe to dominantno, a u svim drugim oblastima da se koristi nova paradigma - navodi dr Milutinović, dodaјući da sve to rečeno, treba staviti na čip, a kako bi se dobio interfeјs s nečiјim futurističkim paradigmama, da imamo interfeјs s podacima, ali da naјveći dio posla odrađuјe Data Flow paradigma u obliku fiksne arhitekture za tenzore i u obliku rekonfiguralne teksture za sve ostale.

Zato јe, dodaјe odlučio da priča o Data Flow paradigmi.

– Osnovna osobina Data Flow paradigme kada programirate јeste da kada programirate formirate kanale kroz hardver, s ideјom da podaci dođu na ulaze tih kanala, gdјe brzo proјure kroz te kanale, i vi na izlazu dobiјete rezultat puno brže i sa puno manje potrošene energiјe, i sve to sa kutiјama ("kućištima") koјa su puno manje zapremine, a daјu puno veću preciznost. I to јe suština paradigme Data Flow - da program više ne kontroliše tok podatka, nego samo "kopa" kanale kroz hardver - obјasnio јe dr Milutinović.

On dodaјe da se onda pitate ko pomјera podatke, a odgovor јe da "podatke pomјera razlika u naponu između ulaza i izlaza", poјasnio јe dr Milutinović, osnovu ovog sistema - paradigme.

Dr Milutinović јe tokom predavanja naveo i niz primјera sada već konkrentne primјene Data Flow paradigme u svakodnevnom životu.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 13:03