Vizual za događaj / -FOTO: MSUCG
02/10/2023 u 14:32 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prevazići dihotomiјu lokalno-globalno

Umјetnica Ana Hofner eks Prvulović održaće u četvrtak, 5. oktobra, od 19 časova u Botaničkoј bašti Muzeјa savremene umјetnosti Crne Gore predavanje naslovljeno "Umjetnice* sa/bez države – zašto pamtiti nasljeđe nesvrstanih?".

Predavanje prati izložbu "Duhovna dekolonizacija", koja je rezultat saradnje Ane Hofner sa Projektom MSUCG "Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja".

Fokus predavanja biće na prijateqstvu Vine Mazumdar i Vide Tomšič, na nedavnim istraživawima Nepal Picture Library o ženskom pokretu, na aktuelnim izložbama o nesvrstanima kao što je "Nijedno osjećawe nije konačno. Skopska kolekcija solidarnosti"; u Kunsthale u Beču, i dr.

Ana Hofner će govoriti o nužnosti ponovnog povezivanja savremene umjetnosti sa politikom nesvrstanih i predložiti drugačiji način prikazivanja njihove istorije, iz feminističke perspektive. Zasnovan na demokratizaciji i naporima da se preraspodijele bogatstvo i moć, nesvrstani feminizam je ostavio dragocjeno nasljeđe o tome kako stvoriti transnacionalne odnose i prevazići dihotomiju lokalne/globalne umjetnosti i politike. Tako će predavanje predložiti kako razmišljati o mogućnostima osporavanja dominantnog pogleda na nesvrstane kao mreže autoritarnih režima, te kako proširiti njihove često problematične antiimperijalističke i maskulinističke vizije svijeta.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:36