Диздаревић, Радуловић, Ибрахимовић и Дошљак / NEDZAD IBRAHIMOVIC-LAZAR RUZIC
28/12/2021 u 22:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прича о анђелима и демонима у нама

Сви ми о себи можемо знати само оно што о себи можемо испричати, каже Неџад Ибрахимовић

Вече посвећено прозном и поетском стваралаштву проф. др Неџада Ибрахимовића, овогодишњег добитника награде "Ристо Ратковић" која се додјељује у оквиру "Ратковићевих вечери поезије", одржано је синоћ у Куслевовој кући као сегмент књижевних програма ДЕУС-а. О Ибрахимовићевим романима и поезији говорили су Валентина Радуловић, која је и модерирала вече, проф. др Драшко Дошљак и проф. др Абаз Диздаревић.

Говорио је и Ибрахимовић, наводећи да природним сматра писати о себи. „Сви ми о себи можемо знати само оно што о себи можемо испричати”, додаје он, наводећи да самим чином причања о себи, некоме другом или себи, ми смо већ у тексту. То, пак, тражи интерпретацију и самоспознају. Додао је и да би средњошколски професори књижевности морали својим ученицима говорити да су они књига сами за себе, и да морају читати своју причу о себи, ако већ неће читати приче других (писаца).

Сви ми кад тад завршимо причајући сами са собом. И то је дефинитивна истина наших живота

– Једна од мојих темељних девиза којих сам се придржавао као средњошколски професор, јесте, ако не разумијете како функционишу књижевни ликови, нећете разумјети како ви функциониште. И свака прича, разговор о књижевним ликовима је разговор са самим собом, анђелима и демонима у нама - рекао је Ибрахимовић. Посебно је нагласио:

– Сви ми кад тад завршимо причајући сами са собом. И то је дефинитивна истина наших живота. У једном моменту нико нас више неће слушати, никога око нас неће бити, и ми ћемо морати причати сами са собом. И што то прије схватимо бићемо задовољнији животом - рекао је Ибрахимовић, између осталог.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 22:28