Др Примож Крашовец / -ФОТО: Ж.Ј.
16/06/2021 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проф. Примож Крашовец одржао предавање у Подгорици: Капитализма данас нема без брзине и технологије

Крај капитализма могао би означити реалну супсумцију радне снаге. Односно да капитализам одбаци људска бића као радну снагу у процесу рада што подразумијева и аутономну вјештачку интелигенцију -– каже др Примож Крашовец

Словеначки социолог др Примож Крашовец, професор Филозофског факултета у Љубљани, чији је фокус интересовања критика политичке економије, одржао је у Подгорици предавање "Реална супсумпција капитала", у оквиру пратећих програма ретроспективне изложбе Илије Шошкића.

Крашовец је публици у "Колектору", простору Савеза архитеката Црне Горе, објаснио личне, али и научне разлоге који су га опредијелили да се бави марксизмом. Нарочито када су у питању љевичарске теорије друге половине 20. вијека, међу које се убрајају и италијански операисти, којима је ангажовано припадао и Шошкић.

Поједностављено, операисти су наслутили и теоријски већ почели да уобличавају, проучавајући манифестације капитализма као друштвеног, политичког и производног система `60. и 70. година 20. виејка, оно што ће капитализам бити у 21. вијеку који ми сада живимо. Најрепрезентативнија промишљања по том питању, по Крашовцу, дали су Марио Тронти и Ранијеро Панцијери. Они као симптоматично уочавају да се капитализам као систем проширио и на друштвене односе, антрополошке и психолошке, прелазећи тако границу производног процеса и утичући на појаву конзумеризма, алијенације, корпоративног и адвертајзинг начина мишљења чак и на личном плану. Истичу и да технологија, иако се чини неутралном, једно је од најбитнијих капиталистичких оруђа, а чему свједочимо данас.

”Када је у питању строј или машина, или пак софистицирани робот, за разлику од човјека, који има биолошка ограничења – смртан је, код њих нема никаквог ограничења за рад уколико имају константан довод енергије

Притом, питање приватног власништва данас, више није примарно, већ капитализам као такав, јер се чак губи и разлика између производног процеса и односа и производних средстава, техника и технологија. Профит је и даље неупитна категорија.

Поред осталог, додаје Крашовец, технологија је важна и јер омогућава постизање брзине веома битне у капиталистичком начину производње, који поред осталог подразумијева и конкурентност и стално интензивирање процеса рада и повећања производње. Такође, када је у питању строј или машина, или пак софистицирани робот, за разлику од човјека, који има биолошка ограничења – смртан је, код њих нема никаквог ограничења за рад уколико имају константан довод енергије.

- Крај капитализма могао би означити реалну супсумцију радне снаге. Односно да капитализам одбаци људска бића као радну снагу у процесу рада – каже Крашовец, додајући да то подразумијева и аутономну вјештачку интелигенцију.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:34