BOKA 20023 - otvara Rade Šerbedžija / -BOKA 20023
15/12/2023 u 18:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rade Šerbedžija otvara festival Booka 2023

Čuveni Šerbedžija će u nedjelju, 17. decembra u 18 časova u Kosmos knjižari u Master kvartu svečano otvoriti festival Booka 2023, a ujedno će tako ozvaničiti otvaranje još jedne Kosmos knjižare, treće po redu koju ovaj umjetnik otvara. Od 20 časova on će u pratnji svog benda "Zapadni kolodvor" održati koncert u podgoričkom KIC-u

Povodom otvaranja 15. Regionalnog festivala knjiga i pisaca, Booka 2023. u novoј knjižari Kosmos, u podgoričkom Master kvartu, najavljen јe bogat program. Urednica festivala Jelena Krsmanović јe podsjetila da je tokom svih prethodnih izdanja festival ugostio brojne pisce, pjesnike, esejista, književnih teoretičare, kritičare, izdavače, ali i značajan broj umjetnika.

- Kao i prethodnih godina i ove godine ćemo imati velike umjetnike. Za početak imamo jedno veliko ime iz sfere umjetnosti na samom otvaranju Booka 2023, a to je Rade Šerbedžija, poznati glumac, reditelj, pjesnik, profesor i već neko vrijeme prijatelj izdavačke kuće Nova knjiga, knjižara Kosmos, naših čitalaca - najavila je Krsmanović, prenose iz Media biroa.

Čuveni Šerbedžija će u nedjelju, 17. decembra u 18 časova u Kosmos knjižari u Master kvartu svečano otvoriti festival Booka 2023, a ujedno će tako ozvaničiti otvaranje još jedne Kosmos knjižare, treće po redu koju ovaj umjetnik otvara.

- Ta knjižara će biti jedan mali centar kulturnih zbivanja ne samo tokom trajanja ovog festivala nego i ubuduće. Jedno mjesto kao što je nekad bila knjižara na Trgu nezavisnosti, od ove godine će to biti knjižara Kosmos u Masterkvartu gdje će se odvijati naši programi - objasnila je urednica.

image

rade serbedzija

-SRDJAN BOLJEVIC

Prilikom otvaranja knjižare biće upriličen razgovor "Rade Šerbedžija – Umjetnik o umjetnosti", dok će o samom Šerbedžiji to veče kao gost govoriti Miodrag Lekić. Iz knjižare Kosmos program se u 20 časova seli u KIC Budo Tomović gdje će biti organizovan veliki koncert "Eto pjesma" Radeta Šerbedžije i njegovog benda "Zapadni kolodvor". Karte su u prodaji i mogu se kupiti u Gradskoj knjižari na Trgu nezavisnosti za 30 eura.

- u ponedјeljak, svoju knjigu poezije "Dva Petra" promovisaće Ilija Jakšić, nakon toga će Aleksandar Bečanović predstaviti svoj novi roman "Prezir". Jedno veče će biti posvećeno djelu Borislava Pekića. Promovisaće se i "Ludi kralj" Željka Ivanovića, prvi roman Vuka Vukovića "Smetnje", govoriće se i o romanima Milorada Pavića, ugostićemo Vladimira Pištala koji će predstaviti svoj novi roman "Pesma o tri sveta" - najavila je Krsmanović.

image

Jelena Krsmanović i Nikola Nikolić

IK NOVA KNJIGA

Nikolić: "Posijecite visoko drveće" јe moјa najambicioznija knjiga

Pisac Nikola Nikolić јe rekao da će predstaviti svoјu novu zbirku od 17 priča "Posijecite visoko drveće", na kojoj јe radio od 2019. kada je izašao posljednji roman "Sirene za uzbunu".

- Prije svega sam želio da problematizujem uvijek aktuelnu temu ratova, diktatura, prije svega datu ne iz neke istoriografske tačke gledišta, već iz perspektive pojedinaca koji najviše pate. Želio sam da pošaljem poruku da rat nikada nije dobro rješenje. Ovo je moja najkraća knjiga do sada, ali mi se čini da je i najambicioznija i najzahtjevnija, vidjećemo kakav će biti sud publike - kazao je Nikolić.

Ovo je samo dio bogatog programa koji će biti upriličen tokom trajanja 15. izdanja festivala, a svoju novu knjigu, petu po redu, predstaviće i crnogorski književnik Nikola Nikolić koji ima već dugu tradiciju učešća na festivalu Booka.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 01:42