Наод Зорић / -С.Ћ.
15/12/2021 u 00:42 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сликар Наод Зорић: Човјек је биће које једино на земљи личи Богу

Његови јунаци - његови Црногорци, никад неће изаћи из сјенке, "јер у карактеру они су сами по себи енигма". Шта је то боја, на глас се пита Зорић, и појашњава "да не воли шарено, и користи сведене и природне боје, јер су оне блиске човјеку"

Умјетнички павиљон у Подгорици као ријетко кад био је пун на отварању изложбе нашег познатог и код куће и у свијету уваженог сликара Наода Зорића, који се послије три године представио домаћој ликовној публици поставком "Цртежи и слике".

– Наод је живи примјер чињенице да права и велика умјетности не мора да настане у Њујорку, Паризу, или било гдје друго, него може настати у малом Колашину и Црној Гори – казао је представљајући свог колегу графичар мр Игор Ракчевић, предсједник Удружења ликовних умјетника Црне Горе, под чијим окриљем је отворена најновија изложба Наода Зорића.

Изложбу је отворио директор Радија Црне Горе Милан Кнежевић који је истакао да је сликарство Наода Зорића један од најоригиналнијих стваралачких рукописа на црногорској ликовној сцени последњих деценија. Његова поетика израза је аутентична, а идеја "црногорске епске сјенке" у Зорићевој интерпретацији маестрална, закључио је он. По грандиозности он је Зорићев стваралачки опус изједначио са онима Миодрага Булатовића и Живка Николића.

image

Са изложбе у Умјетничком павиљону

-С.Ћ.

Наод Зорић се захвалио, како је рекао, из свег срца, свим посјетиоцима, међу којима је било министара, његових колега, познатих и непознатих поклоника ликовне умјетности и његовог стваралачког рукописа.

– Својим доласком испоштовали сте ме и увеличали за мене ову велику свечаност. Не могу да вјерујем да сам ја то заслужио – на ове ријечи Зорића публика је реаговала громким аплаузом.

"Цртежи и слике" представиле су нашој публици нове радове из Зорићевог познатог циклуса портрета, који су постали већ одавно лајтмотив његовог сликарства. Иза потрета Црногораца и Црногорки крије се његова посвећеност Црној Гори и њеним људима.

– Црна Гора је земља коју бескрајно волим. Оно што је изразито, што се види на мојим сликама, је да бескрајно волим човјека, њему се бескрајно дивим. Човјек је биће које једино на земљи личи Богу, човјек је сам по себи непознаница, па је самим тим он мени занимљив. Преко човјека ја истражујем себе, проналазим све оне вриједности које сам рођењем добио. Тај човјек као фигура, као дух, мени је близак - има карактер, душу, емоцију, то нешто што је мени јако важно за моју умјетност. Човјек има душу, то чини правог човјека, а мени је важно да моја умјетности посједује душу - да није научена, да се осјети нерв и енергија – казао је умјетник за "Дан".

image

Публика показала велико интересовање за изложбу

-С.Ћ.

Радови, њих 23, којима се Зорић представио публици су великог формата и у највећем броју су рађени последње три године. Нешто слика датира од прије пет година, а како објашњава сликар, они су дио ове поставке, јер су тематски везани за нове радове.

Доста радова у поставци има ознаку ковида.

– Цртајући ове моје Црногорце, ја сваку напаст, све нешто што нас нападне, за мене је опасност, па желим то да обиљежим. Тако је било и са бомбардовањем. Ја волим ове људе које нацртам – објашњава Зорић, наглашавајући да су боја и цртеж његов начин приповиједања.

image

Дио поставке у Умјетничком павиљону

-С.Ћ.

Његови јунаци - његови Црногорци, никад неће изаћи из сјенке, "јер у карактеру они су сами по себи енигма". Шта је то боја, на глас се пита Зорић, и појашњава "да не воли шарено, и користи сведене и природне боје, јер су оне блиске човјеку".

– Не иде у мојој умјетности шарениш – додаје он.

Последњих година има све више жена на његовом сликама што објашњава тиме што како иду године све је везанији за мајку.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 00:10