Верица Лајко / -фото: Срђан Бољевић
15/01/2022 u 18:46 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сликарка Верица Лајко: Снагом талента осликава надреални и мистични свијет

Инспиришу ме моји снови, машта, нека интересовања која увијек носим у себи, небо, мјесец, звијезде, слобода..., каже умјетница

У случају Верице Лајко може се слободно рећи да је љубав према сликарству побиједила све препреке - проток времена, обавезе, животне околности. Изложба "Свијет маште", представљена прије двије вечери у галерији НВО "Катаринине чаролије", представила нам је ову умјетницу као поклоницу боја, којима представља на платну своје снажне импресије о природи, звјезданом небу, архитектури...

– Ово је поновни почетак – казала је умјетница наглашавајући да је изложба услиједила након дугогодишњег паузирања кад је сликарсво у питању.

Нада се, каже између осталог за наше новине, да су њена платна пријемчива за око посматрача. Настале су веома брзо, готово за мјесец дана, што је, открива нам она, импресионирало неке академске сликаре.

– Али, то је само ишло... Инспиришу ме моји снови, машта, нека интересовања која увијек носим у себи, небо, мјесец, звијезде, слобода... То је нешто што ме увијек инспирише – каже, између осталог, ова умјетница.

Енергија којом зраче њена платна, како каже, и њу саму инспиришу на покрет и рад. Веома је везана за своје слике, и, каже, нерадо и помишља да их прода.

Још као дијете, у Пљевљима, открила је таленат за цртање и сликање, али живот је одвео на другу страну. Ипак, таленат је изашао на површину. Како каже Верица Лајко, да није пандемије корона вируса и да није због ње везана за кућу протекле двије године, можда се никада и не би осврнула на рад који носи.

– Везала сам се за кућу јер да идем негдје гдје не осјећам слободу... не могу то. Почела сам да сликам по читав дан... И ноћ – открива умјетница за наш лист.

Иако је поставка "Свијет маште" њена прва самостална изложба, која је услиједила након колективних представљања, постоји план, када наслика још слика, да се представи и публици у Војводини, тачније у Новом Саду.

image

Са отварања изложбе

-фото: Срђан Бољевић

Изложбу коју чини тридесет слика урађених техником акрил на платну отворила је академска сликарка Марија Николић која је истакла да је Верица Лајко захваљујући упорношћу и љубављу, своју страст према сликању оплеменила и постала озбиљан и препознатљив умјетник.

Она маштом, која је код ње веома изражена, која је суптилна, нијансама нам прича причу, интересантну, богагату сликарским бојама, истиче, између осталог, Марија Николић.

– Верица и даље трага међу бојама, и успијева својим ликовним рукописом да удахне живот свакој слици. Наша умјетничка сцена је богатија за још једну талентовану сликарку која озбиљно ствара и на тај начин улази у друштво оних који своју љубав претачу на сликарско платно. Слике Верице Лајко су тајне које се ријечима не могу изразити. Мотиви на сликама су производ њене богате маште, тако да су увијек између сна и јаве. Верица снагом талента надреално и мистично осликава свијет, како га она види и осјећа – казала је, између осталог, она.

Умјетничко вече у галерији "Катаринине чаролије" закључили су пјесници Чедомила Чеда Ивановић и Војо Вулетић, који су у част сликарке читали своју поезију.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:40