Бојана Поповић спојилла искуство које је стекла у Љубљани и Лисабону / -С. Ћетковић
02/11/2021 u 22:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Слирка Бојана Поповић први пут пред подгоричком ликовном публиком: Преплитање простора из личног угла

За свој први сусрет са подгоричком публиком млада сликарка из Будве изабрала је радове из два циклуса, "Преплитање" и "Интензитет простора" да би показала цјелокупност свог стваралаштва

Изложбом "Преплитање / "Интензитет простора" ("Interweaving/Space intensity") слирка Бојана Поповић представила се по први пут ликовној публици у Подгорици. Поставка садржи 21 одабрани рад из два циклуса.

За свој први сусрет са подгоричком публиком изабрала је радове из два циклуса ("Преплитање" и "Интензитет простора") "да би показала цјелокупност свог стваралаштва", те је неформални простор умјесто класичне галерије, по њеној оцјени, много бољи избор од праве, класичне галерије.

– Ови радови су карактеристични по својој монохроности и мој циљ је био да све информације који се дешавају у простору, почев од промјена свјетлости и сијенки, различитих углова посматрања и гледања, и ситуација које се збивају у простору и како их ја видим, преклопим на свој начин – објаснила је Поповић.

Након дипломирања сликарства на Факултету ликовних умјетности на Цетињу, Бојана Поповић је наставила да се школује у Љубљани, гдје тренутно похађа магистарске студиjе сликарства на АЛУО.

Са Бојаном која је, како каже, "дјелимично словеначки ђак" разговарали смо о разликама и сличностима љубљанске и цетињске академије. По њој ове двије академије су технички дјелимично сличне у организацији и реализацији програма, али Словенија нуди друго искуство у погледу саме умјетничке заједнице и активностима унутар ње.

"

Португалска сцена свестранија

Своје видике је проширила једногодишњим боравком у Лисабону, гдје је стигла захвaљујући Ерасмус програму размјене. Боjана нам jе приближила португалску ликовну сцену, која је нама далека и веома егзотична.

– То је за мене било дивно искуство. Тамо сам се упознала са пуно људи, са мјештанима, као и студентима из цијелог свијета који су у Лисабон дошли захваљујући Ерасмус програму. Та комуникација је битна у свакој професији, а посебно у свијету сликарства. У Лисабону су ликовни умјетници свестранији и имају шири приступ, и сликарство је у интеракцији са перформансом, позориштем и музичком сценом. То је основна разлика између њих и нас – објаснила је умјетница.

"

– Сматрам да су тамо много активнији и да више пажње посвећују излагачима и умјетницима, поготово млађим. То је оно што нама фали. Моје искуство из Словеније је јако позитивно – истиче Поповић коју на љубљанској академији чека само још одбрана завршног рада да би стекла диплому магистра сликарства.

Изложбу Бојане Поповић, умјетнице која живи у Будви, отворила је Романа Пехар, која је прочитала осврт на поставку историчарке умjетности Нине Милићевић.

Радови Бојане Поповић се могу видјети наредних дана у галерији CUE Подгорица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 15:43