32. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU / - KRSTO VULOVIC
11/07/2024 u 11:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Svečano zatvoren 32. Kotorski festival pozorišta za djecu: Do sledećeg gledanja u novim bojama

Sinoć je na Ljetnjoj pozornici upriličena svečana ceremonija zatvaranja 32. Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Osam julskih dana preplavljenih dječjim koracima nije bilo dovoljno da svu emociju prema Festivalu saberemo. Za to nije dovoljna ni cijela godina. Ko to pokazuje i dokazuje bolje nego djeca?

Prethodna noć provedena je u znaku nagrada, ključeva, humanosti, pjesme, ali i bodljikavih i krznenih gostiju.

Priča o Festivalu bude zaokružena onda kada saznamo ko je zavrijedio mjesto koje se tek za mrvu razlikuje od drugih, jer su na Festivalu ipak svi pobjednici. Naime, od ukupno 12 predstava, u trci za priznanja našlo se njih sedam, a žiriju, Dječjem i gradskom, čast je, ali i nezahvalna uloga da donesu presude.

Nagrada Žirija grada koji su činili Predrag Nikolić, Ljubica Krivokapić, Jelena Vukasović i Jelena Kaluđerović pripala je predstavi „Tarzan – gospodar džungle“ Gradskog pozorišta Podgorica. U svoju odbranu navode: „dopadljivost književne teme, uvjerljivu glumu i interpretaciju koja je držala pažnju od početka do kraja.“ Prema njihovom mišljenju, svima poznata tema dobila je svoju izuzetnu verziju uz mladu glumačku ekipu.

Poštuj tuđe, s mjerom budi, ali misli na svoje, tako u svom obrazloženju navodi Dječji žiri. Ko je upamtio, odmah je znao u čije ruke ide njihova nagrada. Pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina i predstava „Mihajlo Pupin – Idvorski“ pobrali su simpatije 11 članova Dječjeg žirija u sledećem sastavu: Talia Hoffmann, Milena Lopušina, Milica Kovač, Nikolas Katharos, Matija Labović, Nastasija Ivanović, Kosta Ćetković, Anja Dragojević, Luka Vujković, Marija Radonjić i Ksenija Kovačević.

Otvoren 32. Kotorski festival pozorišta za djecu: Grad je ispunjen igrom, radošću i smijehom

- Ni ova godina nije izuzetak da se podsjetimo da su djeca – šta? – ključna! I ne kažemo to samo zbog toga što je u njihovim rukama ključ. Naš prijatelj koji je svima izmamio osmjeh i trnce tuda negdje oko srca, Vladan Radonjić, izvršio je dužnost vraćanja ključeva, iako svi znamo da su bili u pravim rukama. Ali ako već mora biti tako, bitnije će biti da ne zaboravimo ovo s početka... Bitnije je biti ključan, a ne samo posjedovati ključeve.

Od Festivala smo uvijek nešto naučili. Učio je i on svašta od nas. Ali smo bitnu poruku svi podjednako i istovremeno usvojili.. Donijeli smo odluku - činićemo dobra djela. Ukupan prihod od prodaje ulaznica za 32. Festival namijenjen je dnevnom boravku za djecu sa smetnjama u razvoju koji funkcioniše pri JU Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“. Svečana ceremonija zatvaranja upotpunjena je predajom čeka u iznosu od 4.934,32 eura od strane sekretarke Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjane Kriještorac direktoru Resursnog centra, Neđeljku Moškovu, navodi se u saopštenju.

image

32. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

- KRSTO VULOVIC
image

32. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

- KRSTO VULOVIC
image

32. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

- KRSTO VULOVIC
image

32. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

- KRSTO VULOVIC

Program kako otvaranja Festivala, tako i sinoćnjeg zatvaranja vodio je glumac Miloš Kašćelan. Uz poruku da će smiriti nadurenog galeba kod Blažene Ozane jer će Festival dobiti svoju institucionalnu potporu i organizovati se kroz JU Pozorište za djecu i mlade, zaključio je ceremonijalni dio programa, te pozornicu prepustio prijateljima iz JU Bosansko narodno pozorište Zenica i Ježurku Ježu.

- Srećom, ostali smo imuni na lukave, zloćudne i prevrtljive riječi galamdžija – Lije, Vuka i Divlje svinje...a s Ježurkom pjevali:

Kućico draga, slobodo moja!

Palato divna, drvenog svoda,

kolijevko meka, lisnatog poda,

uvijek ću vjeran ostati tebi,

nizašto ja te mijenjao ne bi‘!

U tebi živim bez brige, straha

i branit ću te do zadnjega daha!, navodi se u saopštenju.

image

32. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

- KRSTO VULOVIC
image

32. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

- KRSTO VULOVIC
image

32. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

- KRSTO VULOVIC
image

32. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

- KRSTO VULOVIC
image

32. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

- KRSTO VULOVIC

Podsjećanja radi, 32. Kotorski festival pozorišta za djecu organizovan je u saradnji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor. Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok je i ove godine bio pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države. Zlatni sponzor Festivala je Domaća trgovina D.O.O. Podgorica (Aroma, City i Conto marketi). Srebrni sponzor je Luka Kotor AD. Prijatelji Festivala su: Hyatt Regency Kotor Bay Resort, Bigova bay doo & BBI development doo, Ledo D.O.O, Knjaz Miloš doo, Bandiera D.O.O, Pomorski fakultet UCG, JU Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“, Pixap doo i Kolači i kiflice by Jasna.

- Pa da krug zatvorimo:

Zaustavili smo se tek na kratko. Raširili krila na dugačko. Vidike naštelovali na široko. Smijeh na glasno.

Zatvorili smo sinoć 32. Kotorski festival pozorišta za djecu.

Galeb Džonatan našao se uvrijeđen, Festivalska vrata skoro pa zatvorena, za presto se tek poneko grabi, a lampa na Gurdić čučnula je, kao da se krije.

Zatvorili smo sinoć 32. Festival.

Jutros se već osjeća da nam je džep za kilo lakši. Ključ nije u njemu. Neka bude da smo ga vratili onima koji će ga čuvati za nas. I raditi sve za nas. I otvoriti pozorište za nas. I vratiti nam ga baš narednog drugog jula.

Otvorićemo uskoro 33.

Do prvog sledećeg gledanja, aplauza, smijeha, gurkanja, štipkanja i grickanja...ne zaboravite na svoje korake, ne zaboravite na njihov odjek i trag.

Draga djeco, velika i mala, sa vašim koracima grad je Grad!, poručuju organizatori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 07:10