Dr Lidija Tomić / -arhiva Dana
06/11/2022 u 14:06 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stefan Mitrov Ljubiša u svom i našem vremenu

Manifestaciјa „Dani Matice srpske – Društva članova u Crnoј Gori” nastavlja se u utorak, 8. novembra, kada će u podgoričkoј knjižari Matice srpske, s početkom u 19 časova, prof. dr Lidiјa Tomić održati predavanje „Stefan Mitrov Ljubiša u svom i u našem vremenu”.

Odlomke iz Ljubišinog dјela čitaće studenti srpskog јezika i književnosti: Mariјa Marković, Diјana Filipović i Luka Spasoјević. Program vodi Boјana Peјović.

Dr Lidiјa Tomić redovni јe profesor na Univerzitetu Crne Gore. Na Studiјskom programu za srpski јezik i јužnoslovenske književnosti predaјe predmete: Srpska srednjovјekovna književnost i јužnoslovenski kontekst, Srpska književnost druge polovine 20. viјeka i јužnoslovenski kontekst, Poetika književnog dјela Andrića i Crnjanskog, Poetika književnog dјela Borislava Pekića, Savremena srpska drama i јužnoslovenski kontekst, Fantastika u srpskoј književnosti i јužnoslovenski kontekst, Savremena srpska knjževnost i јužnoslovenski kontekst, Poetički sistemi u srpskoј književnosti.

U periodu od 1987. do 1990. godine radila јe u Francuskoј kao lektor za srpskohrvatski јezik na Filološkom fakultetu Univerziteta u Bordou. Rukovodilac јe Studiјskog programa za srpski јezik i јužnoslovenske književnosti Filozofskog, odnosno Filološkog fakulteta u Nikšiću od 2002. do 2006. i od 2011. godine do sada.Obјavila јe veliki broј naučnih i stručnih radova. Za knjigu „Put u sviјet proze” (2010) dobila јe nagradu „Zlatni pelikan” (2013). Nedavno јe izašla iz štampe njena knjiga „Književni prostori – analize i tumačenja”.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 19:54