Вучић Ћетковић / -ФОТО: ФЕЈСБУК МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ, САМИР ЛАЧЕВИЋ
02/11/2021 u 09:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Три предмета са Дукље на Црвеној листи ICOM-a

Директор Вучић Ћетковић није одговорио шта је ову институцију навело да баш та три предмета са античког археолошког налазишта Дукља делегира за Црвену листу ICOM-а. Није појашњено ни којој угрожености су изложена та три артефакта, а с обзиром да се налазе изложени у витрини у галериjском простору сталне поставке Музеjа и галериjа

Музеји и галерије Подгорице на Фејсбук страници су објавили да су се три предмета из њихове фундуса нашлa на Црвеној листи ICOM-a (International Council of Museums - Међународног савjета музеjа). Ријеч је о три артефакта, ћупу - чаши, глиненом тањиру и металној фигури глумца, са археолошког античког локалитета Дукља. Посјетиоци подгоричких Музеја и галерија могу ова три предмета видјети изложене у витринама, у оквиру сталне поставке ове установе културе.

Предмети са археолошког локалитета античке Дукље, чији је управо подгорички Музеј један од главних титулара заштите, нашли су се на ICOM-oвој 18. Црвеној листи културних добара у ризику, а која покрива подручје Југоисточне Европе. Црвена листа Југоисточне Европе обухвата угрожене предмете из 10 земаља: Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Молдавије, Румуније, Сјеверне Македоније, Словеније, Србије, Хрватске и Црне Горе.

Црвене листе су, како стоји у публикацијама ICOM-а, доступним на интернету, врста практичних приручника које формирају музејски и стручњаци у области културног насљеђа. Циљ ICOM листи је да помогне професионалцима у сфери умјетности и баштине, представницима законодавства, полиције и царине, као и грађанима, да препознају културна добра која су заштићена националним и међународним законима, а која би можда могла постати угрожена, односно, која би могла постати предмет нелегалне трговине. Такође, потцртава се да Црвене листе нису листе већ украдених предмета, већ да представљају културна добра из збирки музејских установа која су потенцијално угрожена.

Вучић Ћетковић, директор подгоричких Музеја и галерија, на наша четири питања дао је један одговор, који у великој мјери личи на превод дијелова ICOM-овог press kit-а који нам је прослијеђен као допуна његовом одговору.

Директор Ћетковић наводи да су за 18. Црвену листу културних добара у ризику за Jугоисточну Европу делегирали најприје осам предмета, а да је затим селекцијом дошло до стављања ова три предмета, а у оквиру сарадње Музеjа и галериjе Подгорице, раниjег Министарства културе и ICOM-а. Ћетковић истиче да је свих осам предмета "брижљиво изабранo, с обзиром да представљаjу значаjан дио културног наслеђа Црне Горе".

– Сви предмети коjи су укључени у ICOM Црвену листу су илустративни - они представљаjу само упоредне примjере то jест индикациjу илустративних предмета какви би на простору Jугоисточне Европе потенциjално могли бити изложени ризику од нелегалног промета културних добара и другим ризицима. Сами предмети коjи су обухваћени ICOM-овом Црвеном листом за Jугоисточну Европу ниjесу отуђени предмети. Налазе се у власништву разних музеjа на наведеном простору – наводи Ћетковић.

Слични наводи могу се наћи и у ICOM - овим публикацијама. Али, у њима се исто тако може наћи и повод зашто се неки предмети стављају на Црвену листу:

"Ове црвене листе постале су важан инструмент у борби против недопуштеног промета културним добрима".

Односно, да ICOM уз помоћ Црвених листа покушава подићи свијест о значају заштите покретне културне баштине - објеката у ризику. Такође, да ICOM заједно са неким другим институцијама, као што је Интерпол, захваљујући базама података, помаже при спречавању нелегалне трговине антиквитетима.

Мирановић није званично упозната

ICОM је међународна организација музеја и музејских професионалаца посвећена очувању, заштити и представљању свјетског природног и културног насљеђа. Организација ICОM основана је 1946. године у систему Организација уједињених нација за образовање, науку и културу УНЕСКО. ICOM има преко 44 хиљаде чланова из 138 земаља свијета, 118 националних комитета и 32 интернационална комитета посвећна различитим аспектима музејског рада и заштите културног насљеђа. Црна Гора чланица је ICОM-а од 2020. године, а сједиште црногорског Националног комитета је у Народном музеју Црне Горе. Предсједница црногорског огранка ICOM-а је др Анастазија Мирановић, која нам је рекла да званично није била упозната са тим да ће се баш ова три предмета са античке Дукље наћи на 18. Црвеној листи ICOM-а.

Директор Ћетковић, ипак није одговорио шта је ову институцију навело да баш та три предмета са античког археолошког налазишта Дукља делегира за Црвену листу ICOM-а. Није појашњено ни којој угрожености су изложена та три артефакта, а с обзиром да се налазе изложени у витрини у галериjском простору сталне поставке Музеjа и галериjа.

Можда jе у питању страх од потенциjалне крађа или нека друга врста угрожености ова три артефакта са Дукље. Намеће се сумња да ли су, можда, украдени и препродавани неки предмети из подгоричког Музеjа, а да су им захваљуjући ICOM-у и неким другим институциjама и установама успjели ући у траг и то све далеко од јавности.

На крају, ускраћени смо и за одговор да ли у овој установи културе под патронатом Главног града планирају да jош неке артефакте из свог фундуса делегирају на Црвену листу ICOM-а и зашто.

Ж.ЈАЊУШЕВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:39