Ћуковић и Лазић / -ПРИВАТНА АРХИВА
03/03/2022 u 16:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УКЦГ и "Адлигат" потписали протокол о сарадњи

Представници Министарства просвјете, науке, културе и спорта, као и Народног музеја Црне Горе и Националне библиотеке Црне Горе састали су се са „Адлигат” делегацијом и договорили сарадњу

У Српској кући у Подгорици потписан је Протокол о сарадњи између Удружења књижевника Црне Горе и Удружења за културу и уметност "Адлигат" из Београда. "Адлигат" је познат по свом културном и умјетничком раду, као и по бројним легатима које су познате личности завјештале на чување у њиховом Музеју књиге и путовања.

У име УКЦГ Протокол је потписао књижевник Александар Ћуковић, а у име "Адлигата" Виктор Лазић, предсједник Удружења. УКЦГ је "Адлигату" одмах поклонило неколико десетина публикација.

Договорена и сарадња "Адлигата" са МПНКС, НБЦГ и НМЦГ

Представници Националне библиотеке Црне Горе "Ђурђе Црнојевић" и Народног музеја Црне Горе такође су изразили спремност да сарађују са "Адлигатом". Библиотека ће послати публикације за Збирку Црне Горе Музеју књиге и путовања, док је са директором Народног музеја Црне Горе Јакшом Ћаласаном одржан састанак и договорена је дугорочна сарадња двије институције. Ове сарадње су успостављене уз посредовање Амбасаде Црне Горе у Београду и залагањем отправнице послова Ане Ражнатовић. Одржан је састанак и са Андријом Радуловићем, директором Директората за савремену културну продукцију при Министарству просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе. Радуловић, који је и признати пјесник, поклонио је своје потписане књиге и изразио спремност да подржи пројекте "Адлигата" и да се ангажује на унапређењу фонда овог Удружења.

У Музеју књиге и путовања Удружења "Адлигат" постоји значајан библиотечки, архивски и музејски фонд у вези са Црном Гором – од рукописа Његоша на једној књизи коју је на поклон добио од руског цара, до слика Лубарде и легата књижевника и умјетника са ових простора.

– Са више од 30.000 библиографских јединица публикација у вези са Црном Гором, наша збирка је значајан мост са нашим сусједом, пријатељима и рођацима који живе у овој држави. Сада радимо на формирању засебне Збирке Црне Горе у којој желимо да представимо културу, умјетност и научна достигнућа створена залагањем људи са овог простора - рекао је Лазић, предсједник "Адлигата", након посјете Подгорици.

Након потписивања протокола, Ћуковић је истакао да је посебна част и радост што су УКЦГ и "Адлигат" из Београда препознале мноштво могућности за развој тјешње сарадње и то одлучиле озваничити потписивањем овог документа.

– Искрено се надам да ће се пред нама тек указати непрегледан спектар пројеката у области културе које ваља реализовати на корист свих. Препознајући важност овакве врсте сарадње, Управни одбор УКЦГ једногласно је донио одлуку да се потписивање Протокола са "Адлигатом" реализује у што краћем року. Сада смо ту, да удруженим снагама радимо за добробит књиге и културе - казао је Ћуковић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:19