Детаљ са Трибине / -НЂ
02/10/2021 u 22:24 h
Aleksandar ĆukovićAleksandar Ćuković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УКЦГ представило своје часописе: Стваралачка прегнућа за понос

Трибина "Ријеч" УКЦГ у оквиру сегмента Књижевна периодика представила је часописе "Стварање", "Књижевни запис" и "Сквер" чији су издавач.

Трибина „Ријеч“ УКЦГ у оквиру сегмента Књижевна периодика представила је часописе: „Стварање“, „Књижевни запис“ и „Сквер“ чији је издавач управо Удружење.

– Ови часописи представљају незаобилазну књижевну и културну енциклопедију, незаобилазно културно књижевно наслеђе, као и својеврсни регистар наше и преводне књижвности - казала је у уводној ријечи пјесникиња Милица Краљ, уредница Трибине.

Часопис „Стварање“, као и само Удружење, има за циљ биљежење књижевног тренутка, стваралачке збиље, прије свега у Црној Гори, али и на читавом нашем језичком простору.

– Потенцијал једног оваквог часописа јесте тражење и проналажење насушног „преступа“ као најсвјетлијег тренутка стваралаштва. Дакле, и отклон и преступ, као предуслов стварању. Онолико колико будемо јаки да препознамо „преступ“ и наградимо и афирмишемо „преступника“, толико ћемо и постојати. Све друго би била самообмана. Дубоко вјерујем да Удружење и понос Удружења, „Стварање“, то могу - казао је Александар Ћуковић, главни и одговорни уредник „Стварања“.

"Скверу" је неопходна већа стваралачка и људска подршка

“Сквер“ је часопис за књижевне преводе, те је управо због тога неопходна оданост на плану књижевне периодике и још боље и јаче гласило које домаће стваралаштво представља страном бираном читаоцу и књигољупцу.

– „Скверу“ је неопходна још већа стваралачка и људска подршка свих нас. Оваква невјероватна достигнућа, у условима знатно веће друштвене изолације од знане нам, усред смртоносне пандемије која убија и душу и љубав и помен емпатије, с пуним се правом стваралачка прегнућа УКЦГ могу назвати истинским подвигом којим се не може похвалити нити једна друга институција културе у Црној Гори, па богме, усуђујемо се – ни шире - казао је Перивоје Поповић, члан редакције „Сквера“.

Након извјесне паузе, УКЦГ поново је покренуло „Књижевни запис“, часопис који би требало да прикаже новитете на књижевној и умјетничкој сцени Црне Горе и региона, али и да донесе макар најзвучније одјеке савременог свјетског стваралаштва, која у овом тренутку настају и обиљежавају друге културе и цивилизације.– Са надом да ће „Књижевни запис“ потрајати и постати свједок времена, надамо се разумијевању да без међусобне интеракције писца и читаоца не може бити ни истинског квалитета. Због тога „Књижевни запис“ отвара странице за двосмјерност, подразумијевајући да без читаоца не постоји ни стваралац. И обрнуто. Колико ће у будућности бити успјешан, дакле, не зависи само о једном - казао је Ђорђе Брујић, главни и одговорни уредник „Књижевног записа“.

Предсједник УКЦГ Новица Ђурић говорио је о проблемима са којима се сусреће УКЦГ и скренуо пажњу на важност ове најстарије књижевне институције у Црној Гори.

А.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 04:40