Četiri decenije stvaralaštva Milutina Mićovića / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ
02/10/2024 u 08:18 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uljarević: Milutin Mićović je pisac po moranju

U organizaciji Art kluba „Prvo pismo“ sinoć je u prepunoj sali nikšićkog „Tehnopolisa“ obilježen jubilej 40. godina stvaralaštva pjesnika i pisca Milutina Mićovića. O stvaralaštvu Milutina Mićovića govorili su prof. Veselin Matović i književnik Radomir Uljarević.

Sjećam se promocije prve zbirke pjesama Milutina Mićovića „Živa voda“, kada sam govori zajedno sa Vladetom Jerotićem. Tada je Jerotić, kada je upoznao Milutina rekao da ovaj ćovjek ne može ništa drugo raditi osim da piše, rekao je na početku izlaganja Veselin Matović.

image

Četiri decenije stvaralaštva Milutina Mićovića

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

-Nasuprot poplave estradnog i deklarativnog pravoslavlja i neoromatičarskog rodoljublja, s jedne i neopostmodernistčke simulacije i praznorječja, s druge strane, svojim iskustvenom refleksivnošću, dubinom misaonog zahvata i orginalnošću ideja, samosvojnim pristupom temama i simbolima iz domaće i antičke mitologije i poezije, jezičkom novinom i ekspresijom, poodavno se u ovovremenoj srpskoj poeziju izdvojila pjesnička riječ Milutina Mićovića. Njegova poezija nije, kako bi kazali teoretičari i profesori književnosti, ni književna čarolija, ni književna fikcija, a nije ni služenje narodu, kako kažu oni koji izdaju poezije, vide kao nacionalni interes. Ko sa takvim očekivanjima otvara njegove pjesničke knjige i ko nije spreman da se postavi u  poziciju njihovog autora i sam sebe i sve oko sebe pogleda sa one strane ovozemnih vidika, neće ih dugo držati u rukama. Držeći se stavova Laze Kostića koji kaže, ako je potreba narodna nije rečeno da je mora poezija podmirivati i da će se on uvijek boriti za ustavnost i ustavne zavode, ali tako žestok ustav neće nikada biti da bi i presudu o lepoti poverio većini. Milutin je posebno odgovoran prema poeziji kao sakralnom činu ne saobražava ukusu vremena i podčinjava kolektivnim raspoloženjima, naprotiv - rekao je Matović.

image

Četiri decenije stvaralaštva Milutina Mićovića

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Milutin svo vrijeme ima svoj pravac, rekao je Radomir Uljarević, ne obazire se na okolne stvari ne uvažava činjenice ni sporadične prolazne argumente, koncentrisan na onaj oganj o kojem pjeva i kome se vraća.

-Znajući da je to glavno, a sve drugo da je usputno i nevažno i kao malo ko posvećuje svaki trenutak opštenju sa tim glavnim. U sebi je epicentar, a sve drugo je okoliš. I samom fizičkom pojavom Milutin je ulivao to povjerenje u ono svoje jednoumlje i smislu posvećenosti jednom, a to jednoumlje jače je od svakog spoljašnjeg znanja i mnogoumlja. Po prirodi stvari sve što ne nosi u sebi taj pečat unutrašnjeg trasedentnog, sve drugo je nevažno, sumnjivo i ne zavređuje naročitu pažnju. Mićović je pisac po moranju, drugi pišu iz hobija. On u svojoj pećini kao u rovu neodstupno brani svoju poziciju, dodajući plamen na plamen i žar na žar – istakao je Uljarević.

Milutin Mićović je autor zbirki poezije: „Živa voda“, „Vrata“, „Tragovi budućnosti“, „Dan noć“ i „Sedam Krugova“, roman „Razoreni grad“, eseji: „Tako su govorili Crnogorci“, „Pisma iz Uranopolisa“, „Srpski lavirint i crnogorski minotaur“, „Njegoš i savremena Crna Gora“, „Njegoševa Luča“ i „Luče u tami Crne Gore“

image

Četiri decenije stvaralaštva Milutina Mićovića

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Dobitnik je književnih nagrada: „Marko Miljanov“ za knjigu „Razoreni Grad“, 1991, Nagrada Biblioteke „Njegoš” iz Peći, za knjigu „Tako su Govorili Crnogorci“, 1996, orden V. V. Bolotova, Rusija, 2010, priznanje Saveza pisaca Rusije, 2014, Međunarodna nagrada „Vrata poezije”, Rumunija, 2018. Nagrada Miodrag Ćupić, za pjesničku knjigu Dan Noć, 2018, orden za podvižništvo u kulturi, Saveza Pisaca Rusije, 2021, nagrada Pečat Hercega Šćepana, Trg od ćirilice, Herceg Novi, 2021, nagrada Miroslavljevo jevanđelje za knjigu Luče u tami Crne Gore, 2022, nagrada Makarijevo slovo, nagrada za životno dijelo, Udruženje književnika Crne Gore, 2023, nagrada Kosto Ninković za visoke domete u književnom stvaralaštvu i najbolja tumačenja Njegoševog djela i ličnosti u našoj savremenosti u sklopu Festivala „Pod lipom“. Prevođen je na strane jezike: ruski, engleski, njemački, italijanski, jermenski, rumunski.

Bio je kolumnista u dnevnim novinama „Dan” od 2007 do 2021. Napisao preko 800 kratkih eseja tematizovanih aktuelnim društvenim, kulturnim i političkim temama.

image

Četiri decenije stvaralaštva Milutina Mićovića

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Na obilježavanju jubileja četiri decenije stvaralaštva Milutina Mićovića, prisustvovali su Mitropolit Crnohordko-primorski g. Joanikije, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković, iguman manastira Ostrog Sergije, Arihijerjski namjesnik Nikšića sveštenik Slobodan Jokić i drugi. Jubileju Milutina Mićovića prisustvovao je veliki broj njegovih plemenika iz Banjana i Oputnih Rudina.

Stihove je govorio Radoje Mijuškovića, moderator večeri bila je Sava Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 08:18