Квартет ”Bassonegro” у ”Свити” Бернарда Алта / -М.Д.П.
05/05/2021 u 12:06 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Концертна премијера Гачевићевих композиција и обрада за контрабас

Концертна премијера композиција и обрада за контрабас и ансамбле контрабаса које је написао и приредио композитор проф. Сенад Гачевић, биће одржана у петак у 20 часова у кући Риста Стијовића

Концертни програм представиће контрабасисити Љубинко Лазић, Вељко Белевић, Предраг Вујовић и Славен Турусковић, који чине квартет "Bassonegro", као и контрабасисткиња Александра Трифуновић, која ће наступити у пратњи пијанисткиња Сенке Симоновић и Виде Белевић.
Збирка композиција и обрада проф. Гачевића под називом "Bassonegrо" недавно је објављена у издању Центра за регионалну сарадњу. Ријеч је о издању које се састоји од три минијатуре за соло контрабас, двоставачне Сонате за контрабас и клавир, двије композиције за контрабас и клавир "Рун Рондо" и басовском аријом "Ил је ведро…", те дјелима камерне музике за контрабас трио "Ханнане" и квартети "А када ми драга душо", "Разболје се лијепа Хајрија", "Алка цука" и "Алатурка". Збирка предстваља куриозитет и даје нову вриједност богатству музичке литературе како у Црној Гори, тако и у региону. Имајући у виду да је литература за контрабас као соло инструмент недовољна и често неоправдано изостајала, композиције које су написане и које се први пут презентују у Црној Гори, значиће и подстрек музичарима и представлјати велики значај за развој овог инструмента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 15:10