/ -Фото: Илустрација
29/08/2021 u 13:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да ли су здравије жуте и зелене банане?

Можете јести и једне и друге да бисте унијели у организам одређене хранљиве супстанце

Банане су многима омиљено воће. Неки воле да их једу кад су зреле и жуте боје, а други их преферирају док су још зелене и незреле. Kоје су боље?

Незреле зелене банане

Једна велика предност зелених банана јесте то да су богате скробом. Особе које избјегавају храну са високим уделом шећера требало би да једу зелене банане. На примјер, особе које имају дијабетес тип 2 требало би да избјегавају жуте банане.

Осим тога, зелене банане имају и пробиотичке бактерије, односно добре бактерије коју су изузетно добре за пробаву.

Незреле банане могу да вам помогну да боље и ефикасније апсорбујете храњиве суспстанце, попут калцијума.

Једна мана зелених банана јесте та да садрже мању количину антиоксиданаса јер се количина антиоксиданаса повећава док банане сазријевају. Зелене банане могу да доведу до надутости због већег удјела скроба.

Зреле жуте банане

Након што сазреле, скроб се претвара у шеће,р па је жуте банане лакше пробавити. Виши гликемијски индекс зрелих банана показује да се брзо пробављају. Зреле банане такође имају и већи ниво антиоксиданса.

Студије показују да се одређена количина макронутријената у бананама смањује током процеса сазријевања. Да бисте унијели више витамина и минерала, боље је да једете зелене банане.

Жуте банане имају виши удио шећера, па нису погодне за особе које имају шећерну болест.

Укратко речено, и зелене и жуте банане имају своје предности и мане. Можете јести и једне и друге да бисте унијели у организам одређене хранљиве супстанце.

Kључна разлика је у томе да би особе које имају дијабетес тип 2 требале да избјегавају жуте банане због већег садржаја шећера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:45