/ -EPA EFE
31/07/2024 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dim od šumskog požara može povećati rizik od demencije

Nova američka studija pokazala je da dim od požara može biti gori za zdravlje mozga od drugih vrsta zagađenja zraka, pa čak i povećati rizik od demencije.

Rezultati, objavljeni u ponedjeljak na Međunarodnoj konferenciji Alchajmerove asocijacije u Filadelfiji, došli su dok su milioni ljudi u SAD-u proveli vikend pod upozorenjima o kvaliteti zraka zbog šumskih požara, koji izbacuju dim širom zapadne Amerike, uključujući ogroman šumski požar u Kaliforniji, koji se proširio na više od 360.000 hektara.

U pitanju su fine čestice ili PM 2,5 – sitne čestice oko 30 puta manje od prečnika ljudske dlake koje se mogu udahnuti duboko u pluća i premjestiti u krvotok. Ovo zagađenje, od saobraćaja, fabrika i požara, može uzrokovati ili pogoršati bolesti srca i pluća, a nova studija dodaje dokaze da može igrati i određenu ulogu u demenciji.

Istraživači su pratili zdravstvene kartone 1,2 miliona starijih odraslih osoba u južnoj Kaliforniji između 2009. i 2019. Koristili su praćenje kvaliteta zraka i druge podatke kako bi procijenili izloženost stanovanja PM 2,5 tokom tri godine zbog dima od šumskog požara ili drugih uzroka.

Studija je otkrila da se izgledi za novu dijagnozu demencije povećavaju za oko 21 posto za svaki mikrogram povećanja koncentracije čestica šumskog požara. To je blizu tri posto povećan rizik od demencije usljed zagađenja koje izazivaju šumski požari u odnosu na ostala zagađenja, zaključili su istraživači s univerziteta Washington i Pennsylvania.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 16:41