/ Фото: Илустрација
11/11/2021 u 21:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Глад, акне и поспаност: Ово су знакови који говоре да једете превише хљеба

Хљеб може да има негативан ефекат на људски организам

Разлози због којих већина људи воли да једе хљеб су – укусан, практичан и можемо да га носимо гдје год желимо.

Међутим, као и већина ствари које су тако доброг укуса, хљеб може да има негативан ефекат на људски организам. А када је наше тијело узнемирено, шаље нам знаке које треба на вријеме да препознамо, пише Глориа.хр. 

Имате проблем са столицом

Особе које не подносе глутен или пате од целијакије, али нису свјесне тога, често се осјећају надувено. И не само то, могу да имају проблема са одласком у тоалет, јер су им цријева блокирана.

Можда нисте нетолерантни на глутен, али имате високу осјетљивост када једете пшеницу и друге житарице. Најбоље што можете да учините у овом случају је да урадите низ тестова како бисте видјели да ли вам штети глутен.

Често сте гладни

Истина је да су високорафинисане житарице, попут бијелог хљеба, бијелог пиринча, переца и крекера, висококалоричне. А начин на који дјелују је тако што вас тјерају да једете још више хране богате шећерима. Зато када се осјећате додатно тужно или под стресом, посежете за оним рафинисаним житарицама које ће вам на тренутак учинити да се осјећате боље.

Због тога бисте могли да примијетите и да добијате килограме, нешто што се лако може избјећи ако пређете на производе од цијелих житарица.

Студија је доказала да ови производи могу да помогну да брже изгубите масноћу у предјелу стомака од рафинираних житарица. А то је зато што садрже више витамина и минерала. Али то не значи да треба да претјерате с њиховом конзумацијом.

Ваш ниво холестерола расте

Хљеб који сами правите можда није одговоран за пораст холестерола, али пекарски производи јесу. Производи попут кроасана и пецива с маслацем богати су транс мастима. Ове намирнице садрже много маслаца и јаја, која могу да повисе ниво холестерола ако се редовно једу.

Такође, већина производа који садрже глутен спадају у исту штетну категорију. Ови производи се разликују и могу укључивати ​​паковане колачиће и колаче, крофне и већину пржене хране. Најбоље би било да пређете на житарице од цијелог зрна и смањите унос пекарских производа.

Осип и акне

Храна попут тјестенине, бијелог пиринча, резанаца, житарица и свега што је направљено од бијелог брашна може да узрокује проблеме са кожом. Kао што је студија показала, људи који једу превише рафинираних угљених хидрата имали су 30 одсто већи ризик од развоја акни. То је углавном зато што су ти производи богати шећером, што повећава ниво инсулина.

Kао одговор на то повећање, андрогени хормони постају активнији и настају акне. С друге стране, чини се да људи који не конзумирају превише шећера имају мање проблема с акнама.

Поспани сте после јела

Kада конзумирате превише хљеба у свакодневној исхрани, велике количине инсулина се ослобађају у ваш крвоток. Инсулин помаже триптофану да остане у крви дуже него што бисте жељели. Триптофан је аминокиселина која помаже у производњи серотонина и мелатонина, два неуротрансмитера који помажу у стабилизацији расположења. Они такође подстичу сан и помажу у регулацији циклуса спавања и буђења.

Због тога се можда осјећате поспано и додатно смирено након великог оброка пуног рафинисаних житарица.

Ваш крвни притисак расте

Једна обична кришка хљеба може да има и до 230 мг соли, што је 15 одсто горње границе допуштеног дневног уноса. Један једноставан сендвич имаће двоструку количину. Високо обрађена храна попут пице, пецива и сендвича још више повећава количину натријума.

Последица високог уноса натријума је скок крвног притиска, а он је кривац зашто многи људи пате од срчаних болести и можданог удара.

Ваше расположење може да има успоне и падове

Хљеб има способност да изазове многе успоне због високог процента шећера, али након њих слиједе падови. Студија је показала да ако се рафинисане житарице не варе правилно, њихови спојеви могу доћи до нечијег мозга и тада узрокују неке врсте менталних проблема.

Постоје докази да су људи који су осјетљиви на пшеницу склонији шизофренији, биполарном поремећају, депресији и анксиозности. Многи људи који су започели дијету без пшенице и млијечних производа видели су велико побољшање у свом менталном здрављу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:24