/ -Фото: Илустрација
03/12/2021 u 10:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Једите мандарине, чувају срце и подмладиће вам кожу

Ово воће је добар извор калијума, који снижава крвни притисак

Мандарина је кисело-слатки цитрус из југоисточне Азије који се на нашим подручјима узгаја тек од 19. вијека.

Ово воће богато витамином Ц, штити наш имунитет у сезони прехлада, а помаже нам и у одржавању витке линије. Уз све то мандарине су и веома укусне.

Сезона је овог цитруса које повољно утиче на ваше здравље, а погледајте које су то предности:

Убрзавају пробаву

При конзумацији мандарина не треба заборавити ни на бијеле "трачице" које обавијају плод с унутрашње стране коре. Ако једете много угљених хидрата и масти, тај дио цитрусног воћа препун дијеталних влакана помоћи ће да се успавана пробава убрза.

Чувају срце 

Мандарина је добар извор калијума, који снижава крвни притисак, уравнотежује ритам срца и чува здравље кардиоваскуларног система.

Подмлађују кожу

Богата антиоксидантима који спречавају ослобађање слободних радикала и оштећење коже, мандарина је одлично средство за његу лица. Разградњом бета-каротена синтетише се витамин А, коме можемо да захвалимо на баршунастој кожи.

Витамин Ц стимулише производњу колагена, па доприноси смањењу бора.

Смањују ниво холестерола у крви

Антиоксиданти који су присутни у мандаринама помажу у смањењу лошег холестерола и подстичу добар холестерол. Такође, мандарине садрже и влакна које помажу у чишћењу артерија од лошег холестерола, и одржавају нормалан крвни притисак.

Јачају имунитет

Будући да су мандарине пуне витамина Ц, оне могу дати и до 80 одсто потребног дневног уноса овог витамина. Витамин Ц у мандаринама је пресудан у превенцији прехладе и од виталног је значаја за правилно функционисање здравог имунолошког система.

Добре су за очи

Здравље очију одржавамо уносећи храну с каротеноидима као и другим антиоксидансима.

Мандарине садрже и витамин Ц и каротеноид витамин А који помаже у спречавању макуларне дегенерације, као и у дренажи стакластог тијела ока где би притисак могао узроковати галуком

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:32