/ -SHUTTERSTOCK
06/07/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kora od lubenice ima brojne zdravstvene prednosti

Sa oko 92% vode po porciji, lubenica je bez sumnje jedna od najosvežavajućih i najhidratantnijih ljetnjih poslastica i prava poslastica.

Većina ljudi pojede sočnu sredinu i odbaci koru lubenice, pod pretpostavkom da tvrda spoljašnjost nije jestiva. Međutim, ispostavilo se da kora lubenice zapravo ima brojne zdravstvene prednosti i veoma je ukusna.

"Vjerovali ili ne, koru lubenice zapravo možete i treba da jedete", kaže američka nutricionistkinja Brena Volas.

Ustvari, kore lubenice se koriste još od starog Egipta, kaže američka nutricionistkinja Ela Davar. Pored toga, sa porastom svijesti o održivosti životne sredine i pokretom "nula otpada", ona kaže da je potrošnja kore sve rasprostranjenija.

"U kulinarstvu je sve više ideja kako da iskoristite sve od povrća, da ništa ili što manje bacite, poput vrhova šargarepe, listova cvekle, semena papaje i kore lubenice", kaže Davar.

Jedna stvar na koju treba obratiti pažnju prije konzumiranja je kvalitet proizvoda. Davar preporučuje organski uzgojeno voće koje nije tretirano herbicidima ili pesticidima.

Prednosti kore lubenice

Ako voće ispunjava standarde kvaliteta, Volas kaže da su bijeli i zeleni djelovi lubenice zapravo bogati hranljivim materijama poput magnezijuma i kalijuma i imaju brojne prednosti.

Ona je dobar izvor vlakana

Bijeli dio kore je dobar izvor vlakana, koja pomažu u varenju, kaže Davar. Ishrana bogata vlaknima može poboljšati zdravlje crijeva i pomoći u regulisanju nivoa holesterola i šećera u krvi.

Pošto kore sadrže manje šećera i više vlakana od same lubenice, kada se jedu zajedno, pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u crijevima, objašnjava Davar. Ovo pomaže u sprečavanju iznenadnih skokova šećera u krvi.

Sadrži korisne aminokiseline

"Kora je takođe dom za prirodnu aminokiselinu koja se zove L-citrulin. Pokazalo se da citrulin pomaže u snižavanju krvnog pritiska kod odraslih osoba sa hipertenzijom, kao i da poboljšava sportske performanse", kaže Volas.

Bubrezi pretvaraju ovu neesencijalnu aminokiselinu u drugu aminokiselinu, nazvanu L-arginin, kao i u hemikaliju zvanu azot oksid, objašnjava Davar.

"Azot oksid pomaže širenju vena i arterija, omogućavajući bolji dotok krvi u srce i mišiće", kaže Volas.

Načini upotrebe kore lubenice

"Slično kao kod krastavca, koru lubenice možemo kiseliti. Ali za one koji ne vole kiselkast ukus ili ukus kiselih krastavaca, preporučuje da se kora umiješa u smuti ili da se doda u sok", kaže Volas.

Da bi se napravio osvježavajući napitak od kore lubenice, Davar predlaže miješanje jagoda, leda i limunovog soka sa jednom ili dvije kriške lubenice (sa korom, naravno). Dodavanje meda i đumbira je trik da sve bude ukusnije.

Rendanje kore u ljetnje salate i salse ili dodavanje u ražnjiće za roštilj takođe su super kreativni načini korišćenja kore lubenice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 16:32