/ -SHUTTERSTOCK
12/10/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Naučnici razvili pilulu umjesto treninga

Naučnici su razvili "pilulu za vježbanje" koja oponaša koristi koje bi donijelo trčanje od 10 kilometara. Međutim, da li je to zdrava alternativa fizičkom vježbanju, posebno za one koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu redovno da treniraju?

Šta bi pilula mogla da donese, a šta eventualno "pokvari", o tome je govorio primarijus doktor Petar Borović, kardiolog, u emisiji "150 minuta".

"Ja lično jesam za ljekove, ali kretanje je nezamjenljivo. Jer kada se krećemo, najprije se ubrzava cirkulacija, ulazi kiseonik, i stvaraju se specijalne materije, prostociklini i druge koje sprečavaju krvne ugruške. Zato je, imeđu ostalog, važno kretanje", rekao je dr Borović, dok kondicioni trener Stefan Markuljević takođe smatra da pilula nikako ne bi mogla da zamijeni fizičku aktivnost.

"Moje mišljenje je takođe da pilula ne može da zamijeni fizičku aktivnost. Ono što sam čitao jeste da neki rast mišića postoji, to je ustanovljeno na pacovima, kod ljudi još uvijek ne, ali ono što je jako bitno i što je i napomenuto u toj studiji jeste da je namijenjeno da ta tableta bude kao suplement, i prije svega da služi ljudima koji imaju nemogućnost da vježbaju... Dakle, nepokretnim ljudima, onima koji imaju slabije srce i nažalost nije namijenjena ljudima koji su zdravi i mogu da treniraju", rekao je Markuljević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 18:02