/ -Фото: Илустрација
07/10/2021 u 09:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Откријте зашто се гојимо кад престанемо да конзумирамо цигарете

"Кривац" за све могао да буде управо наш мозак који жудњом за нездравом храном жели да надомјести нагли недостатак никотина у организму

Многи се боје да ће са престанком пушења добити килограме, па се поставља питање шта их наводи у тој ситуацији да једу више?

Постоји научно објашњење зашто до тога долази. Недавна студија показала је да би кривац за све могао да буде управо наш мозак који жудњом за нездравом храном жели да надомјести нагли недостатак никотина у организму.

- Истраживали смо да ли прозрокује акутни недостатак никотина повећан унос нездраве хране и како су у све то укључени рецептори задужени за олакшавање стреса - рекао је аутор студије психолог Мустафа ал’Абси.

Истраживачи су посматрали групу пушача и непушача између 18 и 75 година. Свима је речено да престану да пуше на 24 сата.

Такође, неки су добили 50 милиграма налтрексона, лијека који се даје да би се лијечила зависност, а други су добили плацебо.

Истраживачи кажу да су лијек давали да би нормализовали унос калорија пушача с оним код непушача.

Учеснике су затим замолили да изаберу грицкалице из хране у којој је било здравих и нездравих опција. Пушачи који нису добили поменути лек чешће су посезали за нездравим опцијама.

- Истраживање је показало да је могуће да људи посежу за калоричном храном да би смањили негативне последице и стрес који долази са недостатком никотина приликом престанка пушења - каже ал’Абси.

Ниво стреса може да утиче на жудњу за намирницама богатима мастима и шећером.

Друго истраживање је показало да нездрава храна може да проузрокује отпуштање допамина слично оном када уносимо никотин у организам.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:49