Гавез за реуму / -ШУТЕРСТОК
21/10/2021 u 21:15 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Помоћу овог руског рецепта ријешите се бола у костима

Гавез се у народноj медицини наjчешће користи после прелома костиjу, за ублажавање реуматских болова, болова у зглобовима и костима

Гавез jе ријетко љековита биљка. У народноj медицини се наjчешће користи после прелома костиjу, за ублажавање реуматских болова, болова у зглобовима и костима.

Од давнина па до данас, многи људи су посвједочили о љековитоj моћи биљке гавез.

Латинско име гавеза jе Symphytum officinale, а у народу jе познат и као црни гавез, килњак, коњски реп, велики гавез, корен за сломљену ногу, габеж, опашица, сватовци, вела консолида, волов jезик. Ова биљка има врло дугачку и шаролику историjу употребе. Због његове љековитости, у народу се вјеровало да потиче из раjског врта.

Када се примјењуjе споља, може да се користи у виду облога, масти и гела. Примјењуjе се и као тинктура и чаj. Наjвише jе у употреби коријен биљке, али користе се и листови.

Преносимо стари руски народни рецепт за тинктуру против болова изазване реумом. Да бисте смирили реуму, остеоартритис, бол у леђима, урадите следеће:

Ставити 100 г коријена гавеза у 700 мл jаке ракиjе или алкохола у пластичну флашу и положити водоравно да "одлежи" на тамном мјесту 14 дана. Промућкати сваки трећи дан. Након 14 дана проциједити и чувати у тамноj стакленоj флаши на хладном мјесту.

Овом тинктуром мазати обољело мјесто 3 пута дневно. Хомеопате тврде да не постоjи особа коjоj ниjе ова тинктура помогла!

Напомена: Чисти алкохол уместо ракиjе даjе тинктуру без мириса, док гавез са ракиjом врло неприjатно мирише. Имаjте у виду и да jе ова тинктура веома љепљива.

Тинктура jе искључиво за спољашњу употребу. Прије сваког коришћења посавјетуjте се са љекаром.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:45