Photo by Piron Guillaume on Unsplash
20/07/2021 u 21:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прекретница у медицини: Пресађено прво вјештачко срце од биопластике

Срце названо "Аесон" добило је дозволу ЕУ за продавање у децембру прошле године, на основу истраживања које је почело 2016. и које још траје

Француска компанија "Carmat" саопшила је да је продала прво вјештачко срце од биопластике и да је оно пресађено пацијенту у болници у италијанском граду Напуљу, јавља Klix.ba.

У саопштењу се наводи да је трансплантацију извршио тим љекара предвођен хирургом доктором Циром Маиеллом у болници Азиенда Оспедалиера деи Цолли, једном од центара са највећим искуством када се ради о вјештачким срцима у Италији.

Срце названо "Аесон" добило је дозволу ЕУ за продавање у децембру прошле године, на основу истраживања које је почело 2016. и које још траје, пише ЦНБЦ.

Из компаније, чије је сједиште у комуни Велизи Белакубле, наводе да је продаја "Аесона" велика прекретница која отвара ново поглавље у развоју "Carmata".

Ново вјештачко срце кошта више од 150.000 еура, а платио га је регионални здравствени систем. Државни систем не плаћа трошкове таквих захвата док се у периоду од неколико година не докаже да је сигуран.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:27