/ GETTY IMAGES-FOREMNIAKOWSKI
27/06/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šta izaziva osip ispod pazuha i kako to da riješite

Iritacije pazuha su veoma stvarne, veoma dosadne i veoma neprijatne stvari.

Koža pazuha je tanja nego na ostatku tijela, a to je čini osjetljivijom i podložnijom iritantima iz okoline. Ujedno, u pitanju je nabor, a svi nabori su, znamo, idealni za razvoj bakterija i gljivica. Da ne pominjemo neminovno trenje kože koje se javlja kada pomjeramo ruke. Sve ovo zajedno stvara savršeno okruženje za osip, upale, iritacije.

Šta izaziva osip ispod pazuha?

Hajde da otkrijemo najčešće razloge za ovakve muke:

Dermatitis

Dermatitis je iritacija ili upala kože, krovni izraz za nekoliko tipova problema, uključujući atopijski, seboreični i alergijski dermatitis. I dok se prva dva tipa retko javljaju u predjelu pazuha, alergijski kontaktni dermatitis je vrlo mogući uzrok vašeg osipa. Manifestuje se kao crveni, ljuskavi ili kvrgavi osip sa svrabom i obično se leči antiinflamatornim kremama koje se izdaju na recept.

Osip ispod pazuha zbog dezodoransa

Ovo je rijetko kada simptom prave alergije, mnogo češće je u pitanju upravo kontaktni dermatitis. Drugim riječima, nešto u deozodoransu koji koristite iritira vašu kožu, ali zapravo niste alergični na to. Sastojci u dezodoransu mogu biti previše iritantni za osjetljivu kožu u ovoj oblasti i mogu izazvati crveni, kvrgav osip, koji svrbi. Najprije prestanite da koristite dezodorans, a potom slijedi upotreba lokalnih antiinflamatornih krema. Kada se osip riješi, prelazak na hipoalergeni dezodorans bez mirisa je dobra ideja.

Toplotni osip ispod pazuha

Toplotni osip je rezultat iritacije od znoja i toplote koji dovodi do začepljenih folikula i znojnih žlijezda. Dakle, veća je vjerovatnoća da će se pojaviti tokom ljeta ili kada provodite vrijeme u vrućim, vlažnim sredinama. Često će se manifestovati kao sitne crvene i jasne izbočine.

Folikulitis

Folikulitis je zapaljenje folikula dlake zbog prekomjernog rasta bakterija koji izgleda kao crvene kvržice i bele pustule. One mogu biti bolne i stanje obično zahtijeva antibiotike (bilo oralne i/ili lokalne, u zavisnosti od težine), tako da je odlazak dermatologu definitivno opravdan.

Inverzna psorijaza

Psorijaza je imunološki posredovano inflamatorno stanje kože; inverzna psorijaza je jednostavno oblik koji se obično javlja u naborima kože. Zbog vlažnog okruženja, izgleda kao dobro razgraničeni crveni plakovi bez površnog ljuskanja koje je uobičajeno za ostale tipove psorijaze.

Lišaj

Lišaj je vrsta gljivične infekcije koja se može javiti u pazuhu zbog vlage. On izgleda specifično: ima dobro razgraničene, prstenaste ploče sa crvenim ivicama. Tretman obično uključuje upotrebu lokalnih antimikotika.

Kandida

Ovo je još jedna vrsta gljivične infekcije, ali uzrokovana gljivica iz roda kandide. Izgleda kao crveni plakovi sa satelitskim crvenim lezijama. Obično se koriste lokalni antifungici, kao i praškovi ili pilule, ali je takođe korisno održavati područje što čistijim i suvim.

Akne inversa

Takođe poznate kao Hidradenitis supertiva, akne inversa su hronični, inflamatorni poremećaj koji pogađa folikule dlake. Može se javiti u svim naborima kože. U pitanju su ponavljajući čirevi, ožiljci i sinusni traktovi ispod kože. Ovo je veoma izazovno stanje za liječenje i apsolutno zahtijeva pomoć dermatologa.

Eritrazma

Eritrazma je oblik bakterijske infekcije koja posebno voli pazuhe. Pojavljuje se kao hiperpigmentisane ili hipopigmentirane crvene mrlje sa minimalnim ljuštenjem uz potencijalni svrab. Liječi se lokalnim antibakterijskim pranjem i kremama.

Zaključak: Šta kada vas muči osip ispod pazuha?

Mnoga stanja mogu izazvati osip u pazusima, tako da ako se suočavate sa nelagodnošću u tom području, uvijek je dobra ideja da zakažete pregled kod svog dermatologa kako biste saznali šta je tačno uzrok i koji je najbolji tretman. Imajući to u vidu, održavanje pazuha čistim i suvim i korišćenje dezodoransa bez mirisa su dobri savjeti koji mogu pomoći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 16:02