/ Фото: Илустрација
07/09/2021 u 12:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сурутка- народни лијек пун витамина који ће ријешити бројне здравствене тегобе

Kако бисте осјетили максималан ефекат ове драгоцјене течности можете конзумирати до један литар сурутке дневно

Сурутка је од давнина позната као љековити напитак који обилује витаминима и минералима с много бенефита по људски организам, а њена примјена је раширена међу свим генерацијама.

Течност је ово која настаје при производњи сира и јогурта и у њој остају најбољи и највреднији састојци млијека - калијум, натријум, магнезијум, фосфор, жељезо, цинк, бакар, кобалт, манган, молибден, витамини, вриједни ензими и аминокиселине.

Kако бисте осјетили максималан ефекат ове драгоцјене течности коју су наше прабаке користиле као лијек, можете конзумирати до једнох литра сурутке дневно.

Најбоље је пити ујутро уз доручак, а учинак ћете осјетити и пијући је током дана како бисте се освјежили и вратили енергију.

image
Фото: Илустрација

Природни лијек за јетру

Сурутка помаже код разних болести јетре: масна јетра, хепатитис, жутица, јетра оштећена алкохолом и нездравом храном и цироза. Овај скромни напитак садржи бета-лактоглобулин који снабдијева организам аминокиселинама званим БЦАА које помажу код узнапредовалих болести јетре те обољелима од цирозе помаже да живе дуже и квалитетније.

Помаже код мршављења

Сурутка садржи пуно бјеланчевина које повећавају мишићну масу и дају осјећај ситости уз малу количину калорија. У 100 грама сурутке налази се само 26 калорија. Будући да је сиромашна мастима и калоријама, а богата важним храњивим супстанцама, она је важан дио редукцијске дијете и корисна код одржавања витке линије. Бјеланчевине у сурутки такође повећавају ниво хормона који умањују апетит и тако ублажују осјећај глади.

Рјешава проблем затвора

Kонзумирање сурутке подстиче пробаву и рјешава неугодан осјећај надутости и затвора. С обзиром на то да има диуретичка својства, пазите да не претјерате с конзумацијом (максимално литра сурутке дневно) јер може изазвати пролив. Она садржи млијечну киселину која смањује прекомјеран број гљивица и бактерија у цријевима, а њен ниски пХ подстиче рад цријева.

Смањује стрес и осјећај умора

Такође подстиче лучење серотонина, хормона среће, те тако смањује осјећај стреса и хроничног умора. Садржи и алфа-лацталбумин који обилује есенцијалном аминокиселином триптофаном, која је позната по регулисању сна и побољшавању расположења.

Регулише повишену масноћу у крви

Овај се напитак препоручује људима који имају проблема с повишеном масноћом у крви коју не успијевају контролисати лијековима и прехраном. Наиме, сурутка код готово свих људи регулише повишени холестерол и триглицериде након неколико седмица редовне конзумације.

Помаже у изградњи мишићне масе

Сурутка, и то она у праху, данас је можда најпопуларнија међу спортистима који драгоцјена својства овог заборављеног блага обилно користе за изградњу мишићне масе, али и за опорављање мишића након физичких напора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:03