ilustracija / - PHOTO BY DANIELE D‘ANDRETI ON UNSPLASH
20/07/2024 u 11:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Da li je zdravija topla ili ledena kafa?

Kako je toplotni talas zahvatio mnoge države, mnogi od nas odbacuju vruću kafu radi ledene kafe ili hladnog napitka.

Međutim, dok vam ohlađena verzija može pomoći da se rashladite, mogla bi promijeniti utjecaj pića na vaše zdravlje. Prema dr. Majidu Basitu, kardiologu u bolnici Memorial Hermann Sugar Land u Teksasu, vruća šoljica kafe mogla bi imati više hranjivih tvari u borbi protiv bolesti od ledene kafe,prenosi Klix.ba.

Osim toga, pokazalo se da jaka aroma tople šolje poboljšava raspoloženje i smanjuje osjećaj umora. Međutim, hladna kafa ipak može imati neke prednosti, uključujući manje kiselost i čak pomaže u regulaciji šećera u krvi.

- Pokazalo se da vruća kafa ima veće količine antioksidansa, što bi moglo imati zdravstvene prednosti- rekao je dr. Basit. Antioksidansi su molekule koje napadaju slobodne radikale, nestabilne spojeve koji povećavaju oksidativni stres u cijelom tijelu.

Dokazano je da previše oksidativnog stresa oštećuje stanice i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema poput bolesti srca, Alzheimerove bolesti, zatajenja bubrega, pa čak i nekih oblika raka.

Studija iz 2018. u časopisu Scientific Reports, na primjer, otkrila je da topla kafa ima više razine antioksidansa u poređenju s ledenom kafom. To je zato što se kuhanjem kafe u vrućoj vodi iz zrna izvlači više hranjivih tvari nego u hladnoj vodi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 16:32