/ GETTY IMAGES-OLGA SHEFER
22/08/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Botoks pazuha protiv znojenja novi trendi tretman

Da li ste znali da botoks ne utiče samo na naš izgled? Ovaj neuromodulator, koji je postao poznat zahvaljujući antiage tretmanima, može da se koristi za privremeno liječenje nekoliko fizičkih problema kao što su grčevi u vratu i bol, preaktivna bešika, škrgutanje zubima, migrene, ali i prekomjerno znojenje.

A kada je riječ o poslednjem, botoks je posebno efikasna opcija liječenja – u stvari, široko se smatra jednim od najboljih načina za liječenje prekomjernog znojenja u pazuhu. Ali kako to tačno funkcioniše?

Šta je to botoks pazuha?

Botoks pazuha je upravo ono što mu ime kaže: injekcije botoksa koje se ubrizgavaju u predjelu ispod pazuha. Tretman je namijenjen rešavanju hiperhidroze (veoma naučna riječ za prekomjerno znojenje) modulacijom aktivnosti nerava u koži koji izazivaju odgovor na znojenje. Idealan kandidat za botokss pazuhate je neko ko se pretjerano znoji, a ne pomažu mu antiperspiranti ili druga medicinska rešenja. Zapamtite samo: ne govorimo o povremenim mrljama od znoja. Ljudi sa hiperhidrozom menjaju odjeću najmanje dva puta dnevno, eto toliko se znoje ispod pazuha.

Efikasnost i prednosti botoksa pazuha

Svi stručnjaci se slažu da je najveća prednost botoksa ispod pazuha značajno smanjenje znojenja. Ali uz to dolazi i niz drugih prednosti, poput poboljšanog kvaliteta života i povećanog samopouzdanja. Efikasnost botoksa ispod pazuha zaista se ne može precijeniti. Pokazalo se da tretmani botoksa smanjuju znojenje kod više od 85% do 94% pacijenata sa hiperhidrozom.

Postupak

Podrazumijeva se (ali treba ponoviti) da botoks uvijek treba da daje licencirani zdravstveni radnik. Ovaj poseban tretman se sastoji od serije injekcija ravnomjerno raspoređenih po pazuhu. Tipična doza oko 50 jedinica botoksa po pazuhu, što je ukupno oko 100 jedinica za liječenje obje strane. Imajući to u vidu, doze liječenja mogu da variraju u zavisnosti od efikasnosti tog početnog tretmana. Pacijenti mogu iskusiti blagu nelagodnost pri injekcijama. Možda je najbolje od svega što je potrebno samo nekoliko minuta za izvođenje.

Rezultati

Potrebno je u prosjeku četiri do sedam dana da bi se vidjeli rezultati nakon tretmana, a obično se savjetuje pacijentima da sačekaju dvije nedjelje da bi videli potpune rezultate. Za razliku od kozmetičke upotrebe botoksa na licu, tretmani botoksa za hiperhidrozu imaju tendenciju da traju duže, oko sedam mjeseci.

Bezbijednost i rizici

Botoks se generalno smatra veoma bezbijednom procedurom sa minimalnim rizikom, ali uvijek postoji potencijal za neželjene efekte i rizike. Najčešći rizici su crvenilo, iritacija, modrice i blagi bol na mjestima uboda. U izuzetno rijetkim slučajevima sistemskih neželjenih efekata, pacijenti mogu iskusiti poteškoće pri gutanju ili disanju.

Alternativni tretmani

Važno je zapamtiti da injekcije nisu jedina opcija liječenja kada je u pitanju upravljanje simptomima hiperhidroze. Lokalni antiperspiranti koji se izdaju na recept i ljekovi mogu pomoći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 17:56