/ -SHUTTERSTOCK
24/06/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako izbijeliti tamnu kožu ispod pazuha

Tamna koža na pazuhu kvari raspoloženje u bilo kom godišnjem dobu, jer niko ne želi da stalno razmišlja o tome koliko može da podigne ruke u crop topu.

Tamnu kožu mogu izazvati mnogi faktori: genetska predispozicija, loša ishrana, hormonski disbalans, način brijanja, kao i agresivna kozmetika koju koristimo. U nastavku ćete saznati koje metode pomažu u uklanjanju zatamnjenja na koži pazuha.

1. Zaboravite brijač

Brijanje sečivom se zaista smatra najpogodnijim, najbržim i najjeftinijim načinom da se oslobodite viška dlačica. Ali, u isto vrijeme, brijač vrlo često izaziva urasle dlake i iritaciju kože – što, inače, dovodi do zatamnjenja pazuha. Pored toga, brijanje daje samo kratkotrajni efekat ktu (a neprijatne posledice ostaju dugo).

Umjesto da koristite brijač, isprobajte alternativne metode: kreme za depilaciju, lasersko uklanjanje dlaka ili depilaciju voskom. Ako ipak odlučite da uklonite dlake ispod pazuha brijačem, uradite to samo na mokroj koži i sa debelim slojem pjene. Nakon brijanja koristite umirujući losion.

2. Limun je vaš najbolji pomoćnik

Limun ima prirodna svojstva izbjeljivanja koja efikasno djeluju na kožu. Nanesite limunov sok na sledeći način:

Ako imate gustu i neosjetljivu kožu, uzmite krišku limuna i nanesite je na pazuh. Ostavite 2-5 minuta, a zatim isperite vodom.

Ako je vaša koža srednje osjetljive, iscijedite limunov sok u čašu i umočite pamučni jastučić. Prevucite blaznicu preko pazuha i nakon 3 minuta isperite mlakom vodom.

Ako imate osjetljivu kožu, pomiješajte limunov sok sa jednom kašikom meda ili kašikom grčkog jogurta. Oni će učiniti efekat limunovog soka manje agresivnim.

Ako ne znate koji tip kože imate, nanesite krišku limuna na malu površinu pazuha. Ako nema neželjenih reakcija kao što su crvenilo ili osip, slobodno nanesite čist limunov sok ispod pazuha. I zapamtite – ovaj postupak se mora ponovljati minimum 2 puta nedjeljno da bi se postigli rezultati.

3. Kiseline

Kiseline mogu učiniti čuda za našu kožu lica, pa zašto ih ne nanijeti na pazuhe? Glikolna i azelaična kiselina, AHA, BHA i tretinoin su proizvodi koji posvjetljuju čak i dugotrajne mrlje na koži, čineći je glatkom i sjajnijom. Uklanjaju mrtve ćelije kože, otvaraju pore i stimulišu proizvodnju kolagena, koji izbjeljuje pazuhe. Navlažite pamučni jastučić kiselim tonikom i obrišite pazuhe jednom dnevno.

Ali zapamtite da morate da testirate na maloj površini kože prije upotrebe tonika da biste isključili neželjene reakcije. Takođe, uvijek nanesite kremu za sunčanje na pazuhe i bilo koje drugo područje vaše kože ako koristite proizvode sa kiselinama ili retinoidima.

4. Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je uklanjanje gornjeg sloja kože pomoću specijalnog uređaja. Ovo je nježna procedura tokom koje se uklanjaju samo mrtve ćelije, dok sloj dermisa ostaje netaknut. Može smanjiti broj tamnih mrlja u pazuhu i drugim djelovima tijela. Još jedna prednost mikrodermoabrazije je što je pogodna za bilo koji tip kože,piše lepotaizdravlje.rs

Međutim, važno je da se konsultujete sa specijalistom prije nego što se podvrgnete proceduri. Moguće je da neki kožni osip ili karakteristike mogu ometati mikrodermoabraziju. Takođe je važno kontaktirati samo iskusnog dermatologa ili kozmetologa.

5. Odustanite od dezodoransa

Dezodoransi sadrže alkohol, boje i vještačke mirise, koji reaguju sa kožom, čineći je mnogo tamnijom. To je zato što iritiraju površinu kože, čak i ako to ne primijetimo. Važnu ulogu igra i aluminijum, koji se nalazi u većini dezodoransa. Njegova jedinjenja prodiru duboko u kožu, podstičući tamnjenje. Ako potpuno odustajanje od dezodoransa nije za vas, kupite nježniji i prirodniji proizvod koji neće iritirati kožu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 11:48