/ -FACEBOOK
05/05/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Faktori rizika za žensko srce: Pritisak skače i zbog niske plate

Visok krvni pritisak mogao bi uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, razne kardiovaskularne bolesti, pa čak i potencijalno fatalne srčane udare

Ako do sada niste imali nikakvih problema sa srcem, onda, vjerovatno, nikad niste ni razmišljali o tome u kakvom je ono stanju, pogotovo ako ste mlada žena, jedete zdravo i vježbate. Ali, čak i ako možete potvrditi sve ovo, i dalje možete biti pod rizikom od hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.

Liječenje na vrijeme

Neki su uzroci visokog krvnog pritiska sve samo ne očiti i, ako se ne dijagnostifikuju i ne počnu liječiti na vrijeme, visok krvni pritisak mogao bi uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, razne kardiovaskularne bolesti, pa čak i potencijalno fatalne srčane udare i zastoje srca.

Ljekari su izdvojili određene faktore rizika koji mogu uticati na zdravlje srca žena pa bi bilo dobro porazgovarati s ljekarom o načinima prevencije.

Bučno susjedstvo

Eksponiranost buci, bilo na poslu ili kod kuće, pogotovo tokom noći, kad pokušavate spavati, povezano je sa povišenim krvnim pritiskom, otkriva istraživanje "Occupational & Environmental Medicine".

Kvalitet sna

Uzrok visokog pritiska neće biti samo buka koju proizvode saobraćaj, komšije, radovi na putu ili nešto treće, nego i nedostatak prijeko potrebnog kvalitetnog sna, stav je kardiologa.

Niska primanja

"Tanak novčanik" uzrokuje nezadovoljstvo na mnogim životnim područjima, a može stvarati probleme i kod zdravlja srca, pogotovo kod mlađih žena, kaže istraživanje objavljeno u "The European Journal of Public Healthu". Plate su važan faktor u percepciji vlastite dobrobiti i vrijednosti kod ljudi, što znači da će manjak plate uzrokovati i manjak samopouzdanja, što će dovesti do stresa i hipertenzije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 06:54